Ons het begin agterkom die laaste ruk dat te erg darem nou te erg is. Te veel ryk en lekker kos is beslis nie goed vir mens nie. Die besluit is geneem en ons wou uitvars vir 'n ruk. Wat gebeur het was eintlik 'n eye-opener.
Die besluit was om vir 'n week lank alle vette, suiwel, brood (en alcohol) uit te sny. Dit sluit dan ook in alle vleis. Die hoop was om te detox en ons gestelle weer 'n slag in orde kry. Die resultaat was baie meer as waarvoor ek gehoop het.
Twee smoothies 'n dag en dan een of ander vegetarian/vegan dis of slaai vir die ander ete. Ek het 5 kilos verloor in die twee weke ten spyte daarvan dat ons nie 100% gehou het by die plan nie. Maar dit was net 'n byvoordeel. Hoe mens voel is die grootste wen. Slaap beter, geen kopsere meer nie, nie meer opgeblaas nie, en HOPE meer energie. En dis ook nie asof ons op 'n diet was en honger gely het nie. Ons het geweldige hoeveelheid vrugte gebruik.(O ja, die beste voordeel wat ek gekry het is dat Pschyco Sally spoorloos verdwyn het!)
My gunsteling smoothie is:
'n pomelo (nou baie goedkoop en volop)
'n piesang
halwe suurlemoen (met bietjie van die skil aan)
'n handvol raw chocolate nibs (Rawfoods versprei hierdie, meeste gesondheids winkels)
6-8 blokkies ys.
200ml Soja-melk.
Miskien 'n peer of ander soet vrug.
En een of ander protein.
-Herbalife of Hemp-powder (familie van daga :-)
Ginseng
En as ons het 'n handvol sprouts.
Dis baie lekkerder as wat dit klink en die beste brekfis denkbaar.
Vir midagete of aandete het ek 'n effe meer afgryslike smoothie gemaak, rou wortels en beet en spinasie en weereens 'n protein en ys en vrugte.
Wat die smoothie masjien aan betref, werk die wat jy by die winkels koop net nie. Hulle hou net 'n week as jy hulle hierdie werk gee. Ek het bietjie navorsing gedoen en vir my een van die 3 perde krag masjiene aangeskaf. Dis ongelooflik, dit maak sneeu van ys, dit kan tot meel maak van heel koring. Die 35 sekonde setting is genoeg om al die bestandele bo glad te meng.
In vandag se ekonomiese milue moet mens jouself help as jy kan. Hierdie ouens is bereid om te werk met referrals, so as jy dalk dink om so masjien te kry, gooi my 'n e-mail en hulle sal jou kontak. Prys is R2999. Die ander masjiene in hierdie kategorie verkoop vir omtrent R15000.
dirk.lucas@gmail.com
Hulle website is www.omniblend.co.za
Maar se seblief dat dit 'n referral is vir my.
Persoonlik dink ek buiten vir die pestel en mortar en 'n ordentlike mes is dit seker een van die beste kombuis toerusting wat ek kon kry.
Hou hierdie dop vir nog resepte en fotos daarvan.
Groete!
Dirk
Monday, 18 June 2012
Sunday, 15 April 2012
Oor speserye, lamsvleis en kerrie
My filosofie oor lamsvleis is om dit so eenvoudig moontlik te hou, vir 'n ge-eikte gesegde, so van sy ma af.
Lamskenkels in 'n pot met aartappels, uie, wortels, botter en braaisout is seker van die lekkerste potjies wat mens kan maak. Maar dit gese, is daar darem ook toorwerk te doen met speserye.
Lamsvleis Rogan Josh
Dit is die "lekkerste kerries ooit!" om my seuntjie aan te haal, maar hy is 'n charmer en daar is baie keer goed wat die lekkerste ooit is. Maar dit is 'n gereg wat jy met 'n teelepel sal wil eet sodat dit nie op raak nie.
Die basiese beginsel is om die lamsvleis met subtiele geurige speserye in 'n yoghurt en tamatie basis vir lank sag te kook.
As jy amper R100 per kg vir vleis gaan betaal is dit die moeite werd om die ekstra moeite in te sit om die regte speserye te kry in plaas van 'n raja kerrie poeier of so iets. Vir diegene wat in die Kaap is of daar kan uitkom is dit 'n moet om by Atlas Trading bo in Waalstraat uit te kom om speserye te koop as jy ordentlike kerrie wil maak.
Vleis:
Die vleis om te gebruik wat my betref is skenkels of selfs heel lambshank, maar enige lam of skaap behoort te werk. Reken omtrent 300g of 400g per persoon.
Vir die speserye:
1t (Teelepel) Koljander - saad
2t Cumin
2t Poppy saad
+-13 Cardamons (Slegs saadjies - sien onder)
1/4 t swart peper
7 Naeltjies
+-5 stukke/vlinders Mace (of bietjie neutmuskaat as jy nie het nie)
+-5 kerrie blare (curry leaves)
2t Fenugreek
Gooi al hierdie speserye in 'n droe pan en rooster totdat van die speserye begin pop. Skud die pan gereeld sodat die speserye kan draai terwyl dit rooster. Jy kan dit ook in die oond rooster totdat jy begin ruik daar is iets aan die gang. Moenie te lank rooster nie want dit kan maklik brand. Maal dit fyn in 'n pestel en mortar.
Die volgende moet dan bykom:
1/2 - 1 t chillie poeier (Nie te sterk nie, die geheim hier is subtiel)
1t borrie
Sout
Ander bestandele:
Handvol amandels in pestel en mortar bewerk tot amper pulp.
1 Blikkie tamatie puree
Stuk gemmer
4 of 5 knoffel huisies
groot ui
paar aartappels (Opsioneel)
paar wortels (Opsioneel)
1 groot stuk kaneel
koppie of meer plain yoghurt (Gebruik die double cream een as jy kan kry)
Vir die gaarmaak:
Braai die vleis in botter, ja botter, dit gee dit net 'n ander smaak. Braai goed bruin en haal dit uit. Gebruik die uie, knoffel, gemmer en stuk kaneel om die pot te deglaze. Braai dit in die warm pot wat die vleis in gebraai is en gooi miskien 'n klein bietjie water by om al die braaisels in die uie in te kry.
Gooi die vleis terug en gooi 'n koppie water by om dit aan die kook te kry.
Meng nou al die speserye, tamatiepuree en yoghurt by die vleis. Gooi aartappels en wortels in as jy gaan ingooi. Hou bietjie yoghurt oor om in te meng as dit gaar is.
Bak die hele bedryf in die oond vir omtrent 2 ure (150-160 C) tot die vleis begin van die bene afval. Hou dop dat daar genoeg vloeistof in is.
Bedien saam met rys, verkieslik basmati, wit of volgraan.
Notas:
Aangaande Cardamons, moker hulle in 'n pestel en mortar totdat die doppe van die saadtjies geskei is en gooi die doppe weg. Gebruik mengsel van groenes en swartes as jy kan kry. Hulle het 'n baie sterk smaak so moenie te veel ingooi nie.
Om die kerrie in die oond te maak is vir my beter, dit kook langer en daar is minder kans dat dit gaan aanbrand of so iets. Gebruik 'n pot met 'n deksel wat kan dig seel om dit in die oond te bak.
'n Variasie van hierdie resep is om in plaas van tamatiepuree 'n koppie mango puree in te gooi. Dit gee 'n heel ander smaak en diepte aan die gereg. Vir hierdie een moenie yoghurt by die gaar gereg bysit nie.
Geniet dit!
Dirk
Labels:
Kerrie,
lam,
rogan josh,
speserye
Rooiwyn Bees alias Beef Bourguignon
Hierdie een is vir Gwynneth, Julia en Johann se vrou :-)
Dis seker een van die mees bekendste resepte ooit. Julia Childs se Beef Bourguignon of Beef Burgundy. Die fliek Julie and Julia het dit ook verder bekendheid gegee.
Ek wou die naweek iets spesiaals maak en vra toe vir Gwynneth of daar enigiets is waarvoor sy lus is wat spesiaal is. Sy gee toe te kenne dat sy al lankal lus is vir Beef Bouguignon. Nou ja toe is dit ek en beesvleis en roowyn.
My manier van so iets maak is dat ek soveel as moontlik oplees daaroor en 'n baie goeie idee kry van wat die beginsels is voordat ek dit maak. Ek wou dit so outentiek as moonltik maak en ek dink dit het goed uitgekom... Ek het selfs die oorspronklike TV program (in swart en wit!) afgelaai voordat ek dit gemaak het. Hier is van die skakels om dit af te laai:
Die blog het links na die resepte uit Julia childs se boeke: http://beef-bourguignon.blogspot.com/p/julia-childs-beef-bourguignon.html
Vir die video van Julia Childs se TV program: http://www.youtube.com/watch?v=PrnXvE9Fqdo
Die maak hiervan is eenvoudig, maar dit verg 'n paar stappe, hele paar potte en 'n hele paar uur. Jy het goeie beesvleis nodig, shin werk vir my die beste, dit kan lank kook en dit gee 'n ongelooflike sous. Dit is ook heelwat goedkoper as steak.
Wat hierdie gereg behels is dat die vleis vir omtrent 3 uur lank in die oond bak in rooiwyn (en ander goed). Daar is geen kort pad vir dit as jy die sous wil reg he nie.
Die metode verg 'n hele paar stappe. Die eerste is om die vleis voor te berei.
Tweede is die "stew" daarvan. 2-3 ure in die oond.
Derde is die kook van die uie.
En vierde die voorbereiding van die sampioene.
...en laastens die regkry van die finale sous.
Om alles in 'n pot te gooi en dit te kook gaan nie naastenby dieselfde resultaat gee as die nie.
Benodigdhede
Die belangrikste toerusting vir hierdie is 'n pot wat dig seel en in die oond gebak kan word. Ek wou al lankal een van die Le Cruiset potte gekoop het, maar teen R1400 per pot is die gekheid. Die potte is van gietyster gemaak en is gevoer met emalje (enamel) binnekant. Ons kry toe by Checkers 'n cheapie brand teen R250 per pot! Wat 'n bargain. Ek het nie nog nie een van die ingevoerde Franse brands probeer nie, maar die een doen presies wat dit moet doen. Dis swaar gietyster en dit werk perfek in die oond. (Sien die foto)
Bestandele
1kg Beesvleis (shin of ander snit wat lank gaan neem om sag te kook)
1 liter of meer Rooiwyn (DroeRooi Dooswyn werk goed genoeg)
20 Piekel uie
1 groot ui
1 heel knoffel knol,
Vars tiemie
Lourierblare
Sout
Peper
1 of meer Pakkie knopie sampioene
1 groot wortel.
1 Pakkie bacon
Bietjie meel (half koppie of minder)
Beef stock (Ina Paarman het sulke sakkies wat goed werk)
3 eetlepels tamatie puree en of vars tamaties
Voorberei van vleis
Sny die bacon in blokkies. Sny ook die vleis kleiner as jy groot stukke vleis gebruik. Braai die bacon (nie tot crispy nie, dit moet net gaar word en van die vet vrystel) Verwyder die bacon en sorg dan dat die pot baie warm is en braai die vleis vinnig tot bruin. Moenie alles op een slag doen nie, die vleis moenie tyd kry om juices vry te stel nie. Gooi die meeste van die vet weg en braai dan die groot ui wat fyn gesny is en die wortel wat ringetjies gesny is in die pot. Gooi dan van die rooiwyn by om die pot te deglaze (om al die braaisels los te kry)
Sit die helfte van die bacon en die vleis in die pot wat jy in die oond gaan sit. Coat die vleis en bacon met die meel en bak die in 'n warm oond vir 'n paar minute totdat die meel begin hard word en effe bruin is. Draai vleis bietjie om en bak bietjie langer om dieselfde aan die ander kant te kry. Gooi dan die uie en wortel smoor en die res van die rooiwyn by die vleis.
Sny die heel knoffel knol (met skil en al) in twee sodat dit lyk soos 'n wiel en sit in die pot. (Dit gaan uitgehaal word as die sous reg is). Gooi lourierblaar, sout en peper in die pot. Gooi Beef stock en nog 'n koppie of twee water in die pot totdat die vleis net net bedek is. Sit ook die tamaties of tamatie puree in die pot. As jy heel tamaties gebruik, verwyder die skil en sny dit op. (Sit tamaties in kookwater vir 'n minuut of twee om die skil af te kry)
Sit die deksel op en bak vir 2 1/2 na 3 ure teen 180-200 C. Loer so na twee ure om te sien of die vleis sag is en hoe die vloeistof lyk. Dit behoort dik te raak en ongelooflik te ruik.
Uie
Gebruik omtrent so twintig klein uitjies. Om hulle te skil kan hulle ook vir 'n minuut of twee in kookwater gegooi word, dan dop hulle skilletjies af. Sny 'n kruis in die onderkant van die geskilde ui. Dit keer dat dit nie stukkend kook nie.
Braai die uitjies in 'n pan met botter totdat hulle lekker goudbruin lyk. Gooi die uitjies in 'n pot met 'n koppie beef stock en die ander helfte van die bacon. Kook dit dan 30 - 50 min baie stadig totdat die uitjies sag is. Laat staan dit dan tot die vleis reg is.
Sampioene
Vee die sampioene met 'n lap of papier af om die bietjie grond af te kry, moenie was nie. Braai hulle in 'n pan met bietjie botter deur die pan te skud en die sampioene te rol. Moenie sout of enigiets opgooi nie, hulle moet heel en droog bly. Braai tot mooi bruin en laat staan tot vleis reg is. (Dit kan vinnig gedoen word net voor die vleis uit die oond kom)
Regkry van sous
Sodra die vleis sag is is dit tyd om die finale sous reg te kry.
Julia Childs se resep vra dat jy die sous deur 'n kollander gooi, maar ek het dit nie nodig gevind nie. Verwyder net die knoffel stukke en die takkies van die tiemie en dan behoort dit goed te wees. Moenie die pot te verskriklik roer nie, dit mag die vleis mash.
Die sous wat by die uie is kan effe dikker gemaak word voordat dit by die pot se sous kom. Om dit reg te kry, sit 'n eetlepel of twee botter en netsoveel meel in 'n groterige koppie en sit vir omtrent 20 sekondes in mikrogolf. Roer en dan weer vir 15-20 sekondes. Dit behoort te skuim. Gebruik 'n soplepel en gooi van die sous in die borrelende botter koppie. Dit behoort dadelik dik te raak. Roer dit dan alles terug in die sous.
Jy behoort nou op die vleis omtrent 2-3 koppies wonderlike sous te he as jy alles in die pot terug gooi. Sit alles bymekaar en prut vir 'n klein bietjie om die sous finaal reg en dik te kry. Proe vir genoeg sout ens.
Bedien die gereg in diep bakkies vir die sous se onthalwe. Skep lepels vol kappokaartappels (mashpotatoes) binne die sous. Dit kan ook bedien word met klein gekookte aartappeltjies.
Die kool is die sous werd in hierdie geval. Dit is net eenvoudig 'n ongelooflike sous!
Geniet dit!
Rooiwyn Bees |
Dis seker een van die mees bekendste resepte ooit. Julia Childs se Beef Bourguignon of Beef Burgundy. Die fliek Julie and Julia het dit ook verder bekendheid gegee.
Ek wou die naweek iets spesiaals maak en vra toe vir Gwynneth of daar enigiets is waarvoor sy lus is wat spesiaal is. Sy gee toe te kenne dat sy al lankal lus is vir Beef Bouguignon. Nou ja toe is dit ek en beesvleis en roowyn.
My manier van so iets maak is dat ek soveel as moontlik oplees daaroor en 'n baie goeie idee kry van wat die beginsels is voordat ek dit maak. Ek wou dit so outentiek as moonltik maak en ek dink dit het goed uitgekom... Ek het selfs die oorspronklike TV program (in swart en wit!) afgelaai voordat ek dit gemaak het. Hier is van die skakels om dit af te laai:
Die blog het links na die resepte uit Julia childs se boeke: http://beef-bourguignon.blogspot.com/p/julia-childs-beef-bourguignon.html
Vir die video van Julia Childs se TV program: http://www.youtube.com/watch?v=PrnXvE9Fqdo
Die maak hiervan is eenvoudig, maar dit verg 'n paar stappe, hele paar potte en 'n hele paar uur. Jy het goeie beesvleis nodig, shin werk vir my die beste, dit kan lank kook en dit gee 'n ongelooflike sous. Dit is ook heelwat goedkoper as steak.
Wat hierdie gereg behels is dat die vleis vir omtrent 3 uur lank in die oond bak in rooiwyn (en ander goed). Daar is geen kort pad vir dit as jy die sous wil reg he nie.
Die metode verg 'n hele paar stappe. Die eerste is om die vleis voor te berei.
Tweede is die "stew" daarvan. 2-3 ure in die oond.
Derde is die kook van die uie.
En vierde die voorbereiding van die sampioene.
...en laastens die regkry van die finale sous.
Om alles in 'n pot te gooi en dit te kook gaan nie naastenby dieselfde resultaat gee as die nie.
Benodigdhede
Die belangrikste toerusting vir hierdie is 'n pot wat dig seel en in die oond gebak kan word. Ek wou al lankal een van die Le Cruiset potte gekoop het, maar teen R1400 per pot is die gekheid. Die potte is van gietyster gemaak en is gevoer met emalje (enamel) binnekant. Ons kry toe by Checkers 'n cheapie brand teen R250 per pot! Wat 'n bargain. Ek het nie nog nie een van die ingevoerde Franse brands probeer nie, maar die een doen presies wat dit moet doen. Dis swaar gietyster en dit werk perfek in die oond. (Sien die foto)
Bestandele
1kg Beesvleis (shin of ander snit wat lank gaan neem om sag te kook)
1 liter of meer Rooiwyn (DroeRooi Dooswyn werk goed genoeg)
20 Piekel uie
1 groot ui
1 heel knoffel knol,
Vars tiemie
Lourierblare
Sout
Peper
1 of meer Pakkie knopie sampioene
1 groot wortel.
1 Pakkie bacon
Bietjie meel (half koppie of minder)
Beef stock (Ina Paarman het sulke sakkies wat goed werk)
3 eetlepels tamatie puree en of vars tamaties
Voorberei van vleis
Sny die bacon in blokkies. Sny ook die vleis kleiner as jy groot stukke vleis gebruik. Braai die bacon (nie tot crispy nie, dit moet net gaar word en van die vet vrystel) Verwyder die bacon en sorg dan dat die pot baie warm is en braai die vleis vinnig tot bruin. Moenie alles op een slag doen nie, die vleis moenie tyd kry om juices vry te stel nie. Gooi die meeste van die vet weg en braai dan die groot ui wat fyn gesny is en die wortel wat ringetjies gesny is in die pot. Gooi dan van die rooiwyn by om die pot te deglaze (om al die braaisels los te kry)
Sit die helfte van die bacon en die vleis in die pot wat jy in die oond gaan sit. Coat die vleis en bacon met die meel en bak die in 'n warm oond vir 'n paar minute totdat die meel begin hard word en effe bruin is. Draai vleis bietjie om en bak bietjie langer om dieselfde aan die ander kant te kry. Gooi dan die uie en wortel smoor en die res van die rooiwyn by die vleis.
Sny die heel knoffel knol (met skil en al) in twee sodat dit lyk soos 'n wiel en sit in die pot. (Dit gaan uitgehaal word as die sous reg is). Gooi lourierblaar, sout en peper in die pot. Gooi Beef stock en nog 'n koppie of twee water in die pot totdat die vleis net net bedek is. Sit ook die tamaties of tamatie puree in die pot. As jy heel tamaties gebruik, verwyder die skil en sny dit op. (Sit tamaties in kookwater vir 'n minuut of twee om die skil af te kry)
Sit die deksel op en bak vir 2 1/2 na 3 ure teen 180-200 C. Loer so na twee ure om te sien of die vleis sag is en hoe die vloeistof lyk. Dit behoort dik te raak en ongelooflik te ruik.
Uie
Gebruik omtrent so twintig klein uitjies. Om hulle te skil kan hulle ook vir 'n minuut of twee in kookwater gegooi word, dan dop hulle skilletjies af. Sny 'n kruis in die onderkant van die geskilde ui. Dit keer dat dit nie stukkend kook nie.
Braai die uitjies in 'n pan met botter totdat hulle lekker goudbruin lyk. Gooi die uitjies in 'n pot met 'n koppie beef stock en die ander helfte van die bacon. Kook dit dan 30 - 50 min baie stadig totdat die uitjies sag is. Laat staan dit dan tot die vleis reg is.
Sampioene
Vee die sampioene met 'n lap of papier af om die bietjie grond af te kry, moenie was nie. Braai hulle in 'n pan met bietjie botter deur die pan te skud en die sampioene te rol. Moenie sout of enigiets opgooi nie, hulle moet heel en droog bly. Braai tot mooi bruin en laat staan tot vleis reg is. (Dit kan vinnig gedoen word net voor die vleis uit die oond kom)
Regkry van sous
Sodra die vleis sag is is dit tyd om die finale sous reg te kry.
Julia Childs se resep vra dat jy die sous deur 'n kollander gooi, maar ek het dit nie nodig gevind nie. Verwyder net die knoffel stukke en die takkies van die tiemie en dan behoort dit goed te wees. Moenie die pot te verskriklik roer nie, dit mag die vleis mash.
Die sous wat by die uie is kan effe dikker gemaak word voordat dit by die pot se sous kom. Om dit reg te kry, sit 'n eetlepel of twee botter en netsoveel meel in 'n groterige koppie en sit vir omtrent 20 sekondes in mikrogolf. Roer en dan weer vir 15-20 sekondes. Dit behoort te skuim. Gebruik 'n soplepel en gooi van die sous in die borrelende botter koppie. Dit behoort dadelik dik te raak. Roer dit dan alles terug in die sous.
Jy behoort nou op die vleis omtrent 2-3 koppies wonderlike sous te he as jy alles in die pot terug gooi. Sit alles bymekaar en prut vir 'n klein bietjie om die sous finaal reg en dik te kry. Proe vir genoeg sout ens.
Bedien die gereg in diep bakkies vir die sous se onthalwe. Skep lepels vol kappokaartappels (mashpotatoes) binne die sous. Dit kan ook bedien word met klein gekookte aartappeltjies.
Die kool is die sous werd in hierdie geval. Dit is net eenvoudig 'n ongelooflike sous!
Geniet dit!
Labels:
Beef Bourguignon,
Bees,
bredie,
Rooiwyn,
stew
Wednesday, 21 March 2012
Cajun Pikek Wrap
Prentjie vanaf Taste Tydskrif. |
Ek weet ek was bietjie stil die laaste ruk. Oneindige problem gehad om te hanteer en blogging, gym, fietsry ens was nie baie hoog op die prioriteitslys nie.
Om my hertoetrede tot blogging te begin het ek gedink om die link na Woolies se Taste tydskrif hier in te sit. Hulle het so rukkie gelede 'n Lesers uitgawe gehad en ek was gelukkig genoeg dat hulle my resep gepubliseer het. Vir die fotograaf en shef van Woolies - dit lyk ongelooflik lekker en dis 'n great foto!
Waar dit vandaan gekom het is dat ek begin eksperimenteer het met speserye en die verskillende spesery mengsels. Die cajun mengsel is baie maklik om te maak en werklik lekker. Dit is ongelooflik op gebraaide snoek. Meng dit met bietjie gesmelte botter en smeer mildelik op die snoek en braai dit soos jy dit sou doen in plaas van die gewone appelkooskonfyt en botter. Ek sal miskien nog 'n behoorlike blog pos daaroor maak.
Hier is die link na Taste Mag se pos oor die resep:
http://www.tastemag.co.za/Recipe-2455/Cajun-chicken-wrap.aspx
Mooibly!
Dirk
Labels:
Cajun,
gesonde kos,
hoender,
vinnige kos,
wrap
Friday, 8 July 2011
Naturally Naughty
Gwynneth se muffins het ook nou hulle eie blog:
http://naturallynaughty.wordpress.com/
Op die blog is daar 'n paar fotos van Donderdag se mark.
Kom kuier gerus Saterdag vir ons op Porters Market in Tokai.
Mooibly!
Dirk
http://naturallynaughty.wordpress.com/
Op die blog is daar 'n paar fotos van Donderdag se mark.
Kom kuier gerus Saterdag vir ons op Porters Market in Tokai.
Mooibly!
Dirk
Wednesday, 6 July 2011
Muffin Update
Ons het twee markte!
Ons gaan Saterdae by Porters Market in Tokai ook wees.
Ook nog steeds op Donderdae op die mark in St Georges mall.
Hierdie week gaan daar heelwat interesante muffins beskikbaar wees, 'n nuwe een is 'n pina colada muffin!
Pynappel en coconut. Ook lemoen en shokolade, wortel(koek)muffin, Thai green curry, feta en olywe en Heuning en amandel. Gwynneth het ook iets genoem van 'n Sweetcorn en chillie muffin.
Die muffins het ook nou hulle eie blog en Facebook profile!!
http://www.facebook.com/pages/Naturally-Naughty/201326106585118
https://naturallynaughty.wordpress.com/
Die weer lyk goed, so kom loer gerus in!
Sien julle daar!
Dirk
Ons gaan Saterdae by Porters Market in Tokai ook wees.
Ook nog steeds op Donderdae op die mark in St Georges mall.
Hierdie week gaan daar heelwat interesante muffins beskikbaar wees, 'n nuwe een is 'n pina colada muffin!
Pynappel en coconut. Ook lemoen en shokolade, wortel(koek)muffin, Thai green curry, feta en olywe en Heuning en amandel. Gwynneth het ook iets genoem van 'n Sweetcorn en chillie muffin.
Die muffins het ook nou hulle eie blog en Facebook profile!!
http://www.facebook.com/pages/Naturally-Naughty/201326106585118
https://naturallynaughty.wordpress.com/
Die weer lyk goed, so kom loer gerus in!
Sien julle daar!
Dirk
Tuesday, 28 June 2011
Die stoute muffin
Gwynneth se muffins was so 'n sukses dat ons besluit het om 'n besigheid daarvan te maak. Ons het laasweek die eerste mark gehad maar dit was so triestig en reenirig dat die opkoms nie baie goed was nie. Hopelik hierdie week gaan die weer meer saamwerk.
Donderdag vanaf 11:00 tot 17:00 in St Georges Mall in Kaapstad CBD, die Earth Fair Market.
http://www.earthfairmarket.co.za/
Kom gooi 'n draai en kom proe die muffins. O ja, daar is allerhande ander twak ook daar, maar niks so nice soos Gwynneth se muffins nie, maar ek is bevooroordeeld.
Die gebruiklike bemarkings materiaal is nie alles foefie nie:
Naturally Naughty is a unique and fresh muffin concept. Our concept is to combine healthy and good quality ingredients into a basic muffin recipe and to add the flavour ingredients as individually required.
All our muffins are made from crushed rye, rolled oats, barley flakes, rye flakes, flax seed oil, soy milk, free range eggs and some flour. Some of muffins will have only a little bit of naughtiness added to make them... well just a little naughty!
Our aim is to bake fresh daily and always have a minimum of six flavours available. Some combinations is very unusual and surprising but the "normal" ones will also be available.
By Donderdag se mark sal daar wees:
Lemoen en shokolade (My gunsteling!)
Thai Groen kerrie (Moenie lag voor jy dit nie geproe het nie, dit was uitverkoop op die vorige mark!!)
Heuning en Amandels
Wortel
Feta en olywe
Spinasie en bacon
Groete!
Dirk
Donderdag vanaf 11:00 tot 17:00 in St Georges Mall in Kaapstad CBD, die Earth Fair Market.
http://www.earthfairmarket.co.za/
Kom gooi 'n draai en kom proe die muffins. O ja, daar is allerhande ander twak ook daar, maar niks so nice soos Gwynneth se muffins nie, maar ek is bevooroordeeld.
Die gebruiklike bemarkings materiaal is nie alles foefie nie:
Naturally Naughty is a unique and fresh muffin concept. Our concept is to combine healthy and good quality ingredients into a basic muffin recipe and to add the flavour ingredients as individually required.
All our muffins are made from crushed rye, rolled oats, barley flakes, rye flakes, flax seed oil, soy milk, free range eggs and some flour. Some of muffins will have only a little bit of naughtiness added to make them... well just a little naughty!
Our aim is to bake fresh daily and always have a minimum of six flavours available. Some combinations is very unusual and surprising but the "normal" ones will also be available.
By Donderdag se mark sal daar wees:
Lemoen en shokolade (My gunsteling!)
Thai Groen kerrie (Moenie lag voor jy dit nie geproe het nie, dit was uitverkoop op die vorige mark!!)
Heuning en Amandels
Wortel
Feta en olywe
Spinasie en bacon
Groete!
Dirk
Tuesday, 8 March 2011
Nuwe blog
Vir diegene daarbuite wat nie so magtig is in Afrikaans nie, goeie nuus: Kosserasies gaan nou in Engels beskikbaar wees!!
Nie heeltemal nie, maar ek en Gwynneth het besluit om gesamentlik 'n blog te begin soortgelyk aan Kosserasie stories. So ek sal seker nog van tyd tot tyd hier iets ingooi, maar hoofsaaklik sal dit die nuwe blog wees:
http://one1seven.wordpress.com/ - License to Dice
So gaan loer gerus daar in en laat weet my wat julle dink.
Dankie vir die ondersteuning en die lees van my skribels.
Groetnis
Dirk
Nie heeltemal nie, maar ek en Gwynneth het besluit om gesamentlik 'n blog te begin soortgelyk aan Kosserasie stories. So ek sal seker nog van tyd tot tyd hier iets ingooi, maar hoofsaaklik sal dit die nuwe blog wees:
http://one1seven.wordpress.com/ - License to Dice
So gaan loer gerus daar in en laat weet my wat julle dink.
Dankie vir die ondersteuning en die lees van my skribels.
Groetnis
Dirk
Monday, 7 March 2011
Taai Butternut Sop
Ek en my geliefde het die week besluit om vir mekaar romantiese etes te maak. Woensdagaand het sy gekook en ek is behoorlik gespoil. Sy het groentesop, 'n gesonde pastei met spinasie en feta en 'n sjokolade modderpoeding gemaak. Die pastei was regtig iets spesiaals en sy sal dit weer moet maak sodat ek kan skryf daarvan.
So ek was nogal onder druk om ook iets spesiaals mee vorendag te kom. My menu was butternut sop, tuisgemaakte pasta met pesto en 'n berry brulee vir nagereg. Die pasta was lekker soos tuisgemaakte pasta en pesto maar kan wees en die nagereg was lekker maar heeltemal te soet. Maar die sop... al moet ek dit self sê, was ongelooflik!
Ek het die basiese idee gekry van die blog van Cooksister en ook iewers gelees dat jy 'n Thai variasie kan maak, so toe eksperimenteer ek en dit was die uiteinde:
1 Groot Butternut
2 groot knoffelhuisies
1 stukkie vars gemmer
3 of 4 heel Allspice
3 of 4 heel Naeltjies
1 stukkie heel kaneel
2 medium uie
1 Teelepel Thai groen kerrie paste
1 Blikkie Coconut milk
250 ml aangemaakte Chicken Stock, Ina Paarman s'n werk net die beste vir my.
Klein bietjie room
Vars Koljander blare om mee op te dien.
Bak die butternut net so heel in die oond teen 180C totdat dit bruin is aan die buitekant. Laat dit afkoel voor jy dit verwerk. Trek dan die skil af en haal die pitte uit. Mash dan die gaar butternut en sit eenkant.
As jy een van die gadget goetertjies het wat soos twee teesiffies lyk wat toevou waarin jy speserye kan sit om dit uit te haal as jou kos klaar is, is dit die dingetjie om te gebruik, dit werk nogal soos 'n bom. Sit die naeltjies en allspice daarin want jy wil nie een daarvin in jou bord hê nie. Maak die Chicken Stock aan met kookwater en gooi solank jou spices balletjie daarin sodat dit kan "trek".
Sny die uie in blokkies en kook dit in botter saam met die fyn gesnyde gemmer en knoffel totdat dit heeltemal glasig is. Jy kan die kaneel ook solank hierin ingooi. Gooi die stock en cocunut milk en Thai groen kerrie by die uie en laat dit stadig prut. As die uie lekker sag gekook is gooi die gemashde butternut by en laat dit stadig deurkook totdat dit lekker dik is.
Bedien met bietjie room ingegooi en met die gekerfde koljander blare bo-op.
Geniet dit!!
Dirk
So ek was nogal onder druk om ook iets spesiaals mee vorendag te kom. My menu was butternut sop, tuisgemaakte pasta met pesto en 'n berry brulee vir nagereg. Die pasta was lekker soos tuisgemaakte pasta en pesto maar kan wees en die nagereg was lekker maar heeltemal te soet. Maar die sop... al moet ek dit self sê, was ongelooflik!
Ek het die basiese idee gekry van die blog van Cooksister en ook iewers gelees dat jy 'n Thai variasie kan maak, so toe eksperimenteer ek en dit was die uiteinde:
Taai Butternut sop
1 Groot Butternut
2 groot knoffelhuisies
1 stukkie vars gemmer
3 of 4 heel Allspice
3 of 4 heel Naeltjies
1 stukkie heel kaneel
2 medium uie
1 Teelepel Thai groen kerrie paste
1 Blikkie Coconut milk
250 ml aangemaakte Chicken Stock, Ina Paarman s'n werk net die beste vir my.
Klein bietjie room
Vars Koljander blare om mee op te dien.
Bak die butternut net so heel in die oond teen 180C totdat dit bruin is aan die buitekant. Laat dit afkoel voor jy dit verwerk. Trek dan die skil af en haal die pitte uit. Mash dan die gaar butternut en sit eenkant.
As jy een van die gadget goetertjies het wat soos twee teesiffies lyk wat toevou waarin jy speserye kan sit om dit uit te haal as jou kos klaar is, is dit die dingetjie om te gebruik, dit werk nogal soos 'n bom. Sit die naeltjies en allspice daarin want jy wil nie een daarvin in jou bord hê nie. Maak die Chicken Stock aan met kookwater en gooi solank jou spices balletjie daarin sodat dit kan "trek".
Sny die uie in blokkies en kook dit in botter saam met die fyn gesnyde gemmer en knoffel totdat dit heeltemal glasig is. Jy kan die kaneel ook solank hierin ingooi. Gooi die stock en cocunut milk en Thai groen kerrie by die uie en laat dit stadig prut. As die uie lekker sag gekook is gooi die gemashde butternut by en laat dit stadig deurkook totdat dit lekker dik is.
Bedien met bietjie room ingegooi en met die gekerfde koljander blare bo-op.
Geniet dit!!
Dirk
Labels:
Butternut,
butternut sop,
sop,
Thai sop
Wednesday, 2 March 2011
Huismoles-Butternut-en-lam-gebakte-pot
In my vorige pos het ek vertel van die stoute stew waar ek beesvleis en milkstout in 'n pot in die oond gebak het. Ek het die naweek 'n variasie daarvan probeer met lamsvleis en butternut. Ek is seker daar is iewers 'n naam vir die metode van dit doen, maar ek het my inspirasie vir dit gekry uit die manier wat ek vertel is hoe 'n REGTE brijanie gemaak word:
Jy sit foil in 'n pot wat op die stoof of vuur gebruik word. 'n Goeie laag lensies word onderin gesit, die pot gaan brand en dan word die lensies wat aan die foil vassit weggegooi.
Saterdag was een van daai dae waar gemoedere effe aan die af kant was, kinners was krapperig, tiener humeure, verkeer is moeilik, ek sukkel met die ophou rook, pms, net 'n moeilike dag. Hoe's die gesegde, die gort was gaar? Of dit dalk was dat almal net 'n goeie bord kos in hulle gestel nodig gehad het en of die pot/stew/bredie SO goed was weet ek nie, maar ons het almal 'n baie lekker Saterdagaand en naweek gehad!
Butternut en lam gebakte pot
3 uie in dik ringe gesny
1 koppie gaar barley (ek dink dis gort in Afrikaans)
4-6 groot boud tjops in blokkies gesny.
Paar repies lam ribbetjie of ander effe vetterige lam.
1 pakkie streaky bacon opgesny.
1 Groterige butternut in groot blokke gesny
4-5 Aartappels in dik ringe gesny en gesmeer my olyfolie en sout.
Chickenstock / sop poeier.
Braaisout
Half koppie meel.
250ml room
Braai eers die ribbetjie totdat die lekker bruin is. Gooi dan die res van die lam by en braai dit ook effens. Skep dit uit en sit eenkant. Braai dan die bacon in die lamsvet en skep by die vleis. Braai die uie dan in die pot. Meng die stock/soppoeier met die meel en gooi die bietjie vir bietjie oor die vleis en meng dit deur. Gooi dan die vleis terug by die uie en meng dit effe deur saam met 'n halwe koppie water of ander gepaste vloeistof.
Smeer die pot met botter en pak die gort onder in die pot en teen die rante op. Pak die butternut bo-op die gort. Gooi biejtie braaisout oor die butternut en dan die vleis en uie bo-op. Pak laastens die aartappels in 'n laag heel bo in die pot en sit die deksel stewig op.
Bak die bedryf nou vir ten minstens twee ure in die oond totdat die lam baie sag is. Gooi die room in met so halfuur oor. Ek het dit dadelik ingegooi maar dit het heeltemal verdwyn in die pot en ek sou hou daarvan om nog die room herkenbaar te gehad het. Haal die deksel af as alles klaar is en "gril" totdat die aartappels onweerstaanbaar lyk.
Kyk ook my vorige pos vir meer gedetaileerde verduidelikings vir die metodiek.
Geniet dit!!
Dirk
(ps. Ek belowe om volgende keer fotos by te sit...)
Jy sit foil in 'n pot wat op die stoof of vuur gebruik word. 'n Goeie laag lensies word onderin gesit, die pot gaan brand en dan word die lensies wat aan die foil vassit weggegooi.
Saterdag was een van daai dae waar gemoedere effe aan die af kant was, kinners was krapperig, tiener humeure, verkeer is moeilik, ek sukkel met die ophou rook, pms, net 'n moeilike dag. Hoe's die gesegde, die gort was gaar? Of dit dalk was dat almal net 'n goeie bord kos in hulle gestel nodig gehad het en of die pot/stew/bredie SO goed was weet ek nie, maar ons het almal 'n baie lekker Saterdagaand en naweek gehad!
Butternut en lam gebakte pot
3 uie in dik ringe gesny
1 koppie gaar barley (ek dink dis gort in Afrikaans)
4-6 groot boud tjops in blokkies gesny.
Paar repies lam ribbetjie of ander effe vetterige lam.
1 pakkie streaky bacon opgesny.
1 Groterige butternut in groot blokke gesny
4-5 Aartappels in dik ringe gesny en gesmeer my olyfolie en sout.
Chickenstock / sop poeier.
Braaisout
Half koppie meel.
250ml room
Braai eers die ribbetjie totdat die lekker bruin is. Gooi dan die res van die lam by en braai dit ook effens. Skep dit uit en sit eenkant. Braai dan die bacon in die lamsvet en skep by die vleis. Braai die uie dan in die pot. Meng die stock/soppoeier met die meel en gooi die bietjie vir bietjie oor die vleis en meng dit deur. Gooi dan die vleis terug by die uie en meng dit effe deur saam met 'n halwe koppie water of ander gepaste vloeistof.
Smeer die pot met botter en pak die gort onder in die pot en teen die rante op. Pak die butternut bo-op die gort. Gooi biejtie braaisout oor die butternut en dan die vleis en uie bo-op. Pak laastens die aartappels in 'n laag heel bo in die pot en sit die deksel stewig op.
Bak die bedryf nou vir ten minstens twee ure in die oond totdat die lam baie sag is. Gooi die room in met so halfuur oor. Ek het dit dadelik ingegooi maar dit het heeltemal verdwyn in die pot en ek sou hou daarvan om nog die room herkenbaar te gehad het. Haal die deksel af as alles klaar is en "gril" totdat die aartappels onweerstaanbaar lyk.
Kyk ook my vorige pos vir meer gedetaileerde verduidelikings vir die metodiek.
Geniet dit!!
Dirk
(ps. Ek belowe om volgende keer fotos by te sit...)
Sunday, 13 February 2011
Stoute Stew
Ek het die twee rump steaks in die vrieskas ontdek en wou iets spesiaal met hulle doen. Nie net die gewone nie. Vir inspirasie kry ek toe 'n resep waar hulle milk stout gebruik in 'n stew met beesvleis. Ek het my eie variasie hiervan gemaak en dit was 'n absolute wenner wat ek weer sal maak.
In kort, het ek die steak in blokkies gesny en saam met bacon en groete en die stout in 'n bak gepak bo-op 'n laag barley. Dit word dan in die oond gebak met 'n laag dun gesnyde aartapels bo-op. Gwynneth het dit gedoop Dirk se stoute stew.
Stoute Stew
2 Groot rump Steaks
450ml Castle Milk Stout
Pakkie Streaky Bacon
6 knoffel huisies
2 groot uie
2 rooi chillies
2 eeltepels Ina Paarman se Beef Extract
1/2 koppie meel
4 Wortels
4 Aartappels
1/2 koppie water
1 koppie Barley
Sout soos nodig
Sit eerste solank die barley aan die kook saam met twee koppies water. Sodra die vinnig kook sit dit stadiger sodat dit prut solank jy die res van die werk doen. As dit droog gekook het sit dit af, dit gaan in die oond verder gaar word. Dit moenie kokend warm wees as jy dit later in die bak gaan sit nie.
Sny uie blokkies en sny knoffel en chillies fyn.
Sny die vet van die steaks af en sny in klein blokkies.
Sny die res van die steaks in blokke
Sny ook die bacon in blokkies.
Die aartappels word in 30-40mm dik ringe gesny.
Die wortels het ek in die lengte deurgesny in groot julliene repe.
Maak die pot lekker warm en braai dan eerste die vet van die steak in warm olie tot dit omtrent uitgebraai is. Gooi dan die steak blokke by en braai vinnig to bruin. Moenie dat dit te lank braai nie. Skep die steak uit en braai dan die bacon tot ook effe bruin. Skep dit ook uit en gooi dan die uie, knoffel en chillies in die pot om te deglaze. Gooi ook bietjie van die milk stout in om te deglaze as dit nodig is. Braai die uie mengsel tot dit mooi glasig is.
Meng die meel en beef extract en gooi dit bo-oor die steak en bacon en meng dit goed deur.
Sit nou die steak en meel mengsel terug in die pot saam met die uie en gooi die res van die milk stout oor. Moet dit nie te veel meng nie, net genoeg om alles mooi in die pot te versprei. Prut dit nou baie stadig terwyl jy die barley en die bak regkry om in die oond te sit.
Smeer 'n diep bak of pot wat in die oond kan gaan se bodem en sye goed met botter. Gooi die barley onder in die pot en druk dit effe teen die kante van die pot op.
Pak die wortels in 'n laag op die barley. Meng 'm half koppie water effens in die steak en gooi nou die steak mengsel op. Eindig die pot met die skyfies aartappels bo-op. Gooi sout op die aartappels en smeer die bokante daarvan met olyfolie.
Sit die deksel op en bak vir 90 min @ 180C
Haal die deksel af en sit die die gril aan vir 'n paar min om die aartappels lekker mooi te maak.
Enjoy!!
Groete
Dirk
In kort, het ek die steak in blokkies gesny en saam met bacon en groete en die stout in 'n bak gepak bo-op 'n laag barley. Dit word dan in die oond gebak met 'n laag dun gesnyde aartapels bo-op. Gwynneth het dit gedoop Dirk se stoute stew.
Stoute Stew
2 Groot rump Steaks
450ml Castle Milk Stout
Pakkie Streaky Bacon
6 knoffel huisies
2 groot uie
2 rooi chillies
2 eeltepels Ina Paarman se Beef Extract
1/2 koppie meel
4 Wortels
4 Aartappels
1/2 koppie water
1 koppie Barley
Sout soos nodig
Sit eerste solank die barley aan die kook saam met twee koppies water. Sodra die vinnig kook sit dit stadiger sodat dit prut solank jy die res van die werk doen. As dit droog gekook het sit dit af, dit gaan in die oond verder gaar word. Dit moenie kokend warm wees as jy dit later in die bak gaan sit nie.
Sny uie blokkies en sny knoffel en chillies fyn.
Sny die vet van die steaks af en sny in klein blokkies.
Sny die res van die steaks in blokke
Sny ook die bacon in blokkies.
Die aartappels word in 30-40mm dik ringe gesny.
Die wortels het ek in die lengte deurgesny in groot julliene repe.
Maak die pot lekker warm en braai dan eerste die vet van die steak in warm olie tot dit omtrent uitgebraai is. Gooi dan die steak blokke by en braai vinnig to bruin. Moenie dat dit te lank braai nie. Skep die steak uit en braai dan die bacon tot ook effe bruin. Skep dit ook uit en gooi dan die uie, knoffel en chillies in die pot om te deglaze. Gooi ook bietjie van die milk stout in om te deglaze as dit nodig is. Braai die uie mengsel tot dit mooi glasig is.
Meng die meel en beef extract en gooi dit bo-oor die steak en bacon en meng dit goed deur.
Sit nou die steak en meel mengsel terug in die pot saam met die uie en gooi die res van die milk stout oor. Moet dit nie te veel meng nie, net genoeg om alles mooi in die pot te versprei. Prut dit nou baie stadig terwyl jy die barley en die bak regkry om in die oond te sit.
Smeer 'n diep bak of pot wat in die oond kan gaan se bodem en sye goed met botter. Gooi die barley onder in die pot en druk dit effe teen die kante van die pot op.
Pak die wortels in 'n laag op die barley. Meng 'm half koppie water effens in die steak en gooi nou die steak mengsel op. Eindig die pot met die skyfies aartappels bo-op. Gooi sout op die aartappels en smeer die bokante daarvan met olyfolie.
Sit die deksel op en bak vir 90 min @ 180C
Haal die deksel af en sit die die gril aan vir 'n paar min om die aartappels lekker mooi te maak.
Enjoy!!
Groete
Dirk
Tuesday, 7 December 2010
Soufle ondervinding
Ek het dit uiteindelik gedoen! Soufle gemaak! Dit was nog altyd een van my ambisies om dit te probeer, maar was nog altyd te chicken, want hulle sê dat jy moenie hard burp in die kombuis nie dan val dit plat. Gwynneth het ook nou nie juis my confidence om dit te maak goed gedoen nie. Haar opmerking was, toe ek begin, dat ek nie hoef te worry nie, sy sal annerdag 'n behoorlike een maak as ek klaar is! Ek moet sê sy het haar woorde moes sluk.
Dis eintlik nie so moeilik om te maak nie. Ek het dit ook vir ontbyt gemaak terwyl dit normaalweg nie vir ontbyt bedien word nie. Eiers hoort egter vir my by ontbyt en die rede vir die nie-ontbyt nie is eintlik net omdat dit effe lank vat om dit te maak vir brekfis. Ek het fyftigduisend resepte opgelees om hoe om dit te maak en elkeen sê iets anders. Party sê jy moet dit 45min bak, ander korter ens. Maar dit lyk my die franse resepte, wat die oorsprong was, is 15-18min teen 220 Celcius. My Amerikaanse chef boek sê ook 15-18 min. So dis wat ek probeer het. Volgens Gordan Ramsay moet die eierwitte baie hard geklits word, ander sê weer "soft peaks". So wat ek probeer het is om dit tot "soft peaks" te klits (met die hand natuurlik) en dan vir goeie vorm nog so paar klitse bygegee.
Maar kom ek begin van voor af. Soufle is eintlik maar net 'n fency witsous basis met eierwitte ingevou om dit lig te maak. Die basiese witsous of roux, wat dan 'n bechemal sous is as jy kaas bygooi, is maar die basis hiervan. So ek het so +- 1.5 eetlepels botter gebruik saam met dieselfde hoeveelheid meel. Die botter gesmelt totdat dit begin skuim en toe die meel bygegooi. Dit word dan effe gebraai totdat die meel en botter begin borrel en mooi ge-infuse is. Maak 1 koppie melk warm maar moenie dit kook nie. Haal die warm meel-botter gebraaisel van die stoof af en gooi die warm melk daarin alles op een slag. Sorg nou dat jy die mengsel baie glad kry. Ek gebruik sommer 'n klein draad hand klits dingetjie. Sit dit nou terug op 'n nie-baie-warm-plaat-nie en roer tot die mengsel baie glad en romerig is en begin dik raak. Dit MOENIE kook nie. Nou kan jy jou kaas bygooi en dit inroer totdat alles weer roomglad is. Ek het 'n groot handvol baie mooi beleë cheddar kaas ingegooi. Ook so paar mespunte vol gerookte paprieka en 'n knippie neutmuskaat. Dit is dan die basis van die soufle. Laat die basis afkoel tot kamertemperatuur voordat jy die witte inmeng.
Nou vir die eiers. Vier van hulle. Geskei. Nie van mekaar nie, maar die wit van die geel. Die eiers moet kamertemperatuur wees, dis belangrik om die regte tekstuur vir die ding te kry. As jy moes (of mousse) maak (en ek het dit al paar keer suksesvol gedoen) dan moet jy die eiergele ook effe gaarmaak en glad kry vir die mengsel. Nou wat ek hiermee gedoen het is om dit in 'n glasbak, bo-op 'n pot met water wat kook, te klits totdat dit ook romerig glad is. Dis ook gedoen met die klein hand-klitsertjie dingetjie. Nogal 'n handige apparaatjie wat Gwynneth vir my gegee het. Ek het al koek gebak daarmee, maar dis 'n ander storie. Die geroomde eiergeel word dan nou ook by die bechemel sous ingeroer totdat dit alles roomglad is. Proe die mengsel vir genoeg sout ens. Dit is hoe die soufle gaan proe. Inteendeel ek was baie verbaas dat die smaak baie verflou het in die klaar soufle, so moenie skaam wees om die basis te geur soos jy dit wil hê nie.
Die eierwitte moet absoluut niks van die geel of enige ander vetterigheid naby hulle kry voor of terwyl dit geklits word nie. 'n Stainless steel bak werk ook beter, dit het wel iets uit te waai met die proses maar ek het nog nie die wetenskaplike rede daarvoor uitgevind nie. Klits nou die dinges uit die witte, dis nes touspring, totdat jou skouers brand en dan nog bietjie. Jy kan 'n elektriese ding gebruik maar dis cheat. Nou wat is "soft peaks"? Ek weet ook nie regtig nie maar ek het dit reggekry so om dit te beskryf is dit wanneer dit begin styf raak en begin "waves" maak. En as die waves so bly soos jy dit klits dan is dit reg. Soos ek genoem het gee dit nog 'n sekond of twee vinnige klitse vir goeie vorm.
Vir die inmeng slag neem omtrent 'n kwart van die witte en meng dit goed met die basis sodat dit lig is sodat jy die res kan mooi invou. Gebruik 'n rubber spattula om dit in te vou. Nou dit moet jy nou mooi rustig doen. Moet dit nie klits nie. Jy wil net die witte inmeng sodat jy soveel as moontlik van die bubbletjies wat jy daarin ingeklits het kan behou. Gooi dadelik in jou bak en dadelik in die oond wat altwee al moet regstaan daarvoor.
Die bak waarin dit gemaak word is ook nogal 'n integrale deel van die sukses van die soufle. Kyk maar rond wat word gebruik, maar ek het nie een van die fency goed of die klein bakkies gehad nie. Gwynneth het toe gesê (sy is goed hoor!) ek moet die klein ysterpotjie gebruik. Dit het nogal gewerk. Jou bak moet ook goed botter gesmeer wees. Hulle sê ook dat jy jou vinger aan die binnerand van die bak moet vee sodat dit egalig kan opstaan. Die bak wat jy gebruik moet ook nie meer as omtrent driekwart vol wees as jy die mengsel ingooi nie.
Bak nou die soufle vir 18 min en hou dop hoe klim dit uit die bak uit! Dis beter as popcorn maak! Moenie jou soufletjie pla terwyl dit bak nie maar loer maar so deur die glas daarvoor. As jy dink dis klaar steek 'n stokkie in en as dit skoon uitkom is dit reg. Dit MOET dadelik ge-eet word want dit GAAN platval na omtrent 5 minute. Jy kan dit blykbaar weer in die warm oond terugdruk en dit gaan weer opstaan maar ek het dit nie probeer nie.
Die tekstuur daarvan is wat my nogal verbaas het, dit het geklink asof dit kraak as jy 'n lepel of vurk gebruik om dit te skep terwyl dit smelt in jou mond. Dit was net ongelooflik... en baie fun om te maak!!
Kaas-soufle
4 eiers geskei
1.5 eetlepels botter en ekstra om bak te smeer
1.5 eetlepels meel
1 koppie warm melk
sout na smaak
paar mespunte gerookte paprieka
knippie neutmuskaat
handvol sterk cheddar kaas
Metode recap: Maak 'n baie romerige bechemel sous vir die basis (soos bo verduidelik) wat al die bestandele bevat buiten die eierwit. Vou die styfgeklitste eierwit in die basis en bak in 'n voorverhitte 220 Celcius oond vir +-18 minute. Bedien ONMIDDELIK!
Geniet dit!!!
Dirk
Dis eintlik nie so moeilik om te maak nie. Ek het dit ook vir ontbyt gemaak terwyl dit normaalweg nie vir ontbyt bedien word nie. Eiers hoort egter vir my by ontbyt en die rede vir die nie-ontbyt nie is eintlik net omdat dit effe lank vat om dit te maak vir brekfis. Ek het fyftigduisend resepte opgelees om hoe om dit te maak en elkeen sê iets anders. Party sê jy moet dit 45min bak, ander korter ens. Maar dit lyk my die franse resepte, wat die oorsprong was, is 15-18min teen 220 Celcius. My Amerikaanse chef boek sê ook 15-18 min. So dis wat ek probeer het. Volgens Gordan Ramsay moet die eierwitte baie hard geklits word, ander sê weer "soft peaks". So wat ek probeer het is om dit tot "soft peaks" te klits (met die hand natuurlik) en dan vir goeie vorm nog so paar klitse bygegee.
Maar kom ek begin van voor af. Soufle is eintlik maar net 'n fency witsous basis met eierwitte ingevou om dit lig te maak. Die basiese witsous of roux, wat dan 'n bechemal sous is as jy kaas bygooi, is maar die basis hiervan. So ek het so +- 1.5 eetlepels botter gebruik saam met dieselfde hoeveelheid meel. Die botter gesmelt totdat dit begin skuim en toe die meel bygegooi. Dit word dan effe gebraai totdat die meel en botter begin borrel en mooi ge-infuse is. Maak 1 koppie melk warm maar moenie dit kook nie. Haal die warm meel-botter gebraaisel van die stoof af en gooi die warm melk daarin alles op een slag. Sorg nou dat jy die mengsel baie glad kry. Ek gebruik sommer 'n klein draad hand klits dingetjie. Sit dit nou terug op 'n nie-baie-warm-plaat-nie en roer tot die mengsel baie glad en romerig is en begin dik raak. Dit MOENIE kook nie. Nou kan jy jou kaas bygooi en dit inroer totdat alles weer roomglad is. Ek het 'n groot handvol baie mooi beleë cheddar kaas ingegooi. Ook so paar mespunte vol gerookte paprieka en 'n knippie neutmuskaat. Dit is dan die basis van die soufle. Laat die basis afkoel tot kamertemperatuur voordat jy die witte inmeng.
Nou vir die eiers. Vier van hulle. Geskei. Nie van mekaar nie, maar die wit van die geel. Die eiers moet kamertemperatuur wees, dis belangrik om die regte tekstuur vir die ding te kry. As jy moes (of mousse) maak (en ek het dit al paar keer suksesvol gedoen) dan moet jy die eiergele ook effe gaarmaak en glad kry vir die mengsel. Nou wat ek hiermee gedoen het is om dit in 'n glasbak, bo-op 'n pot met water wat kook, te klits totdat dit ook romerig glad is. Dis ook gedoen met die klein hand-klitsertjie dingetjie. Nogal 'n handige apparaatjie wat Gwynneth vir my gegee het. Ek het al koek gebak daarmee, maar dis 'n ander storie. Die geroomde eiergeel word dan nou ook by die bechemel sous ingeroer totdat dit alles roomglad is. Proe die mengsel vir genoeg sout ens. Dit is hoe die soufle gaan proe. Inteendeel ek was baie verbaas dat die smaak baie verflou het in die klaar soufle, so moenie skaam wees om die basis te geur soos jy dit wil hê nie.
Die eierwitte moet absoluut niks van die geel of enige ander vetterigheid naby hulle kry voor of terwyl dit geklits word nie. 'n Stainless steel bak werk ook beter, dit het wel iets uit te waai met die proses maar ek het nog nie die wetenskaplike rede daarvoor uitgevind nie. Klits nou die dinges uit die witte, dis nes touspring, totdat jou skouers brand en dan nog bietjie. Jy kan 'n elektriese ding gebruik maar dis cheat. Nou wat is "soft peaks"? Ek weet ook nie regtig nie maar ek het dit reggekry so om dit te beskryf is dit wanneer dit begin styf raak en begin "waves" maak. En as die waves so bly soos jy dit klits dan is dit reg. Soos ek genoem het gee dit nog 'n sekond of twee vinnige klitse vir goeie vorm.
Vir die inmeng slag neem omtrent 'n kwart van die witte en meng dit goed met die basis sodat dit lig is sodat jy die res kan mooi invou. Gebruik 'n rubber spattula om dit in te vou. Nou dit moet jy nou mooi rustig doen. Moet dit nie klits nie. Jy wil net die witte inmeng sodat jy soveel as moontlik van die bubbletjies wat jy daarin ingeklits het kan behou. Gooi dadelik in jou bak en dadelik in die oond wat altwee al moet regstaan daarvoor.
Die bak waarin dit gemaak word is ook nogal 'n integrale deel van die sukses van die soufle. Kyk maar rond wat word gebruik, maar ek het nie een van die fency goed of die klein bakkies gehad nie. Gwynneth het toe gesê (sy is goed hoor!) ek moet die klein ysterpotjie gebruik. Dit het nogal gewerk. Jou bak moet ook goed botter gesmeer wees. Hulle sê ook dat jy jou vinger aan die binnerand van die bak moet vee sodat dit egalig kan opstaan. Die bak wat jy gebruik moet ook nie meer as omtrent driekwart vol wees as jy die mengsel ingooi nie.
Bak nou die soufle vir 18 min en hou dop hoe klim dit uit die bak uit! Dis beter as popcorn maak! Moenie jou soufletjie pla terwyl dit bak nie maar loer maar so deur die glas daarvoor. As jy dink dis klaar steek 'n stokkie in en as dit skoon uitkom is dit reg. Dit MOET dadelik ge-eet word want dit GAAN platval na omtrent 5 minute. Jy kan dit blykbaar weer in die warm oond terugdruk en dit gaan weer opstaan maar ek het dit nie probeer nie.
Die tekstuur daarvan is wat my nogal verbaas het, dit het geklink asof dit kraak as jy 'n lepel of vurk gebruik om dit te skep terwyl dit smelt in jou mond. Dit was net ongelooflik... en baie fun om te maak!!
Kaas-soufle
4 eiers geskei
1.5 eetlepels botter en ekstra om bak te smeer
1.5 eetlepels meel
1 koppie warm melk
sout na smaak
paar mespunte gerookte paprieka
knippie neutmuskaat
handvol sterk cheddar kaas
Metode recap: Maak 'n baie romerige bechemel sous vir die basis (soos bo verduidelik) wat al die bestandele bevat buiten die eierwit. Vou die styfgeklitste eierwit in die basis en bak in 'n voorverhitte 220 Celcius oond vir +-18 minute. Bedien ONMIDDELIK!
Geniet dit!!!
Dirk
Subscribe to:
Posts (Atom)