Friday, 30 June 2023

Aartappel en Prui Pastei

 

Die oorspronklike rede vir die ontstaan van die blog was om my resepte te dokumenteer. Partykeer maak mens iets besonders en jare later het jy vergeet wat jy gemaak het en hoe jy dit gemaak het. 

Oor die jare het my kosmaak heelwat verander maar tog ook dieselfde gebly. Inspirasies kom van verskillende plekke maar die mees suksesvolle kosserasie maak goed kom van die bestandele beskikbaar en 'n bietjie verbeelding en ook bietjie ondervinding. 

Die kwaliteit van die bestandele wat jy gebruik om iets te maak het 'n direkte korrelasie met hoe dit gaan uitkom. Ons gaan eet weinig uit deesdae want ek kan net nie sien om soveel te betaal vir plekke wat goor bestandele gebruik het om hulle winsmarge te verbeter nie. Die meeste restaurante skimp deur goedkoop bulk bestandele te koop waarvan die kwaliteit en oorsprong bevraagteken kan word. 

Ek het nog altyd van die Spur se burgers gehou en ons het noudiedag soontoe gegaan vir 'n burger deur loadshedding. Dit was seker die goorste burger wat ek nog gehad het en het dit net so terug gestuur. Die eienaar verduidelik toe dat hulle nou gevriesde patties van hoofkantoor kry en maak nie meer hulle eie nie. Ek is seker hulle het nou 'n kontrak om die pakkies gevriesde patties wat jy in die supermarkte kry in bulk te koop teen 'n geweldige afslag en winsmarge. 

Ons is groot aanhangers van Masterchef Australia en die nuustste seisoen is nou aan die gang. My gunsteling is die "Mystery Boxes" waar die deelnemers 'n paar bestandele kry en dan iets spesiaals daarmee moet doen. 

Hierdie pastei was nou my "mystery box".

Wat ons gehad het was klein aartappeltjies, 'n pakkie pruie en 'n pakkie Spaanse Choriso en Serano ham. Die aartappeltjies weet ek is creamy en baie lekker om heel te hou. My gedagte was om die Choriso te gebruik om 'n aartappel gebakte iets te maak maar die uitdaging is hoe om nie die Choriso heeltemal laat uitdroog nie en te laat amalgameer in die aartappel gebak. Voila, sit dit in 'n pastei kors.

Die een bestaan uit vier elemente wat moet voorberei word:

  • Die Pasteideeg
  • Gekookte aartappels
  • Gaar pruie
  • Bechemel sous. 

Pasteideeg

Ek het hierdie pasteideeg al heelwat gemaak en dit is voolproof. Dit bestaan uit dieselfde gewig botter en meel en koue water en sout. Ek het al voorheen 'n blog hieroor gedoen. Kyk bietjie hierna:  https://kosserasies.blogspot.com/2022/07/karaoke-hoenderpastei.html

 Dit sou 'n kleiner pastei wees en ek het nie soveel botter beskikbaar gehad nie so ek het omtrent 160g botter en 160g meel gebruik. 

Aartappels

Die aartappeltjies is pienk baba aartappeltjies wat net so heel gekook word tot sag. 

Pruie

Ek wou die Pruie sag gehad het maar nie gebraai soos uie nie. Ek het hulle saam met bietjie botter en paar stukkies van die Choriso bietjie geposjeer in botter en toe gekook in melk. Die melk het ek later gebruik vir die witsous. 

Bechemel sous

Dit is 'n redelike standaard witsous, botter en meel en melk. Dit verskil was dat ek die melk waarin die pruie gekook het gebruik het en baie belee cheddar kaas ingesit het om dit 'n baie dik sous te maak. Dit moet die pastei bind en nie uitloop as jy die pastei sny nie. 

Bymekaar sit

Die aartappels, pruie, choriso en ham het ek in lae in die bak gesit.

Die ham het ek op die pastei deeg gesit voor ek die ander bestandele ingesit het. Dit was nogal 'n ge-inspireerde besluit want dit het die onderste deeg meer crispy gemaak deur 'n versperring te maak met die nat bestandele. 

Die aartappeltjies middeldeur gesny en gepak. 


Volgende was 'n laag witsous.

Dan die Choriso op die witsous

Die pruie volgende

Die res van die witsous

Die bo-laag van die pasteideeg

 

Smeer met eier wat met bietjie water geklits is, reg vir die oond.

Finale pastei

Opgedis


Resep

Bestandele

+- 400g baba aartappeltjies

5 groot pruie (Leeks)

1 Pakkie Choriso en Serano ham

Melk 

Omtrent 'n koppie gerasperde cheddar kaas

Sout

160g botter vir die pasteideeg en ekstra vir die posjeer van die pruie en vir die witsous.

160g koekmeel en ekstra eetlepel of twee vir die witsous 

1 eier geklits met bietjie water

 Metode

  1.  Begin deur die pasteideeg te maak. Metode hier: https://kosserasies.blogspot.com/2022/07/karaoke-hoenderpastei.html
  2. Laat rus pasteideeg vir ten minstens 'n uur in die yskas voor jy dit uitrol. Berei intussen die res van die bestandele voor.
  3. Kook aartappeljies in water tot sag
  4. Maak die pruie goed skoon sodat daar geen grond in die bo-punt is nie. Sny in groot stukke. 
  5. Snipper paar velletjies Choriso en posjeer saam met die pruie in botter. 
  6. Bedek die pruie in melk en laat kook stadig tot sag. 
  7. Dreineer die melk en hou eenkant vir dit witsous. 
  8. Maak 2 eetlepels botter in 'n kastrol warm en braai 1-2 eetlepels meel tot borrelend. Gooi die warm melk van die pruie daarin en roer vinnig tot glad. Gooi nog melk by bietjie vir bietjie en roer goed tot glad. Laat dit begin prut voor nog melk bygegooi word. Dit moet 'n stywe sous wees.
  9. Laat dit witsous 'n bietjie prut en haal van die stoof af. Roer die koppie cheddar kaas in die sous in tot gesmelt en glad. 
  10. Laat als afkoel totdat die uur vir die pasteideeg verby is en jy kan begin om die pastei aanmekaar te slaan. 
  11. Voorverhit die oond terwyl jy die pastei vervaardig soos met die fotos bo
  12. Bak vir +- 40 min teen 190C

Volgens Gwynneth was dit die lekkerste pastei wat sy nog gehad het. So ek moes dit net eenvoudig deel. 

Mooibly

Dirk














2 comments:

Anonymous said...

Ai, het ek nou weer lekker gelees aan dié besondere kosserasie storie. Die resep lyk sooo lekker. Wens my geliefde wil ook so eksperimenteer... ; )

Anonymous said...

Dit kink do lekker my mind water! Ek kannie wag om dot te probeer nie! Dankie dat jy dit gedeel het. Mary