Tuesday, 4 May 2010

Groot Veranderinge

Ek weet ek was bietjie stil die laaste paar maande, maar ek het nie veel van kosserasies te vertelle gehad nie want ek het self maar baie boring kos gemaak die laaste paar maande. Vir die wat nie weet nie is ek weer na baie jare single en dit het sy eie challenges. Die voordeel daarvan is dat ek uiteindelik besig is om die ekstra kilos wat ek saamgedra het van ontslae te raak. Ek sal 'n foto insit sodra ek tevrede is dat dit lyk soos ek wil hê dit moet lyk.

Maar aangesien my blog oor kosserasies gaan kan ek miskien iets skryf van die proses waardeur ek is. Daar is aansienlik meer en belangriker goed om moontlik oor te skryf as kos, maar vir hierdie doeleindes moet dit maar lapaside staan. Aan die ander kant is daar ook die sêding dat mens is wat jy eet. Wat mens eet het so 'n belangrike bydrae tot mens se alledaagse welstand dat dit miskien wel een van die belangrikste dinge is wat oorweging moet kry. Daar is baie mense wat soos ek gewig wil verloor en miskien kan my blog dalk vir iemand die bietjie motivering gee om dit te doen.

Wat ek gedoen het die laaste ruk is:
Twee of meer protein shakes 'n dag en een ete = 17kg in 4 maande.
Dis 'n eenvoudige som: Gewigsverlies = energie inname - verbrand vir die dag.
So hou die inname laag en verbrand meer en dit werk dubbeld so goed. Om meer te verbrand bou meer spiere want groter spiere verbrand meer energie. Om minder in te neem, eet eenvoudig minder en beter goed. Dit is regtig so eenvoudig soos dit.

Daar is regtig baie inligting daar buite van diete en kitsgoed wat baie beloftes gee en wat ook werk, maar die bottom line is om gewig te verloor moet jy minder kos inneem as wat jy verbrand, maak nie saak hoe jy daarna kyk nie. Om gesond uit die proses te kom, liggaam en siel, is die uitdaging. Goeie kwaliteit proteine en koolhidrate en so min as moontlik vet is belangrik. Wat ek probeer is om my koolhidraat inname vir die dag minder as 50% van my totale energie vir die dag te hou. Ek probeer sover moontlik vetterige goed uitskakel, maar vermy dit nie. Eet eerder 'n gebakte aartappel in plaas van chips.

Die ander kant van die muntstuk is motivering. My motivering het gekom van 'n egskeiding wat mense se lewe in so mate verander dat jy alles in heroorweging neem. Gesondheid en lewensstyl heel bo aan die lys. Sonder dat jy agterkom is jou lewe in 'n roetine en die roetine is nie regtig wat goed is of wat jy dalk in gedagte gehad het nie, maar dit is maar soos jy is en dit gaan aan. Gee dit 'n paar jaar kans en skielik sit jy met gesondheidsprobleme, bloeddruk, jig, sukkel om jou veters vas te maak. Dan praat ek nie eens van verhoudingsprobleme nie. Ek wil vir enigiemand wat hierdie lees sê dat dit nie te laat is om dinge te verander nie en dat dit absoluut die moeite werd is om dit te doen. Moenie wag dat iets jou dwing om dit te doen nie. Nie net eetgewoontes nie, maar ook lewensstyl en jou uitkyk om die lewe. Ek het vanoggend op die radio gehoor van 'n ouma van 83 wat valskermspring gedoen het! Dan is dit sowaar nie onmoontlik om na 40 fiks te word en goed te lyk nie! Een van my gunsteling quotes is: "You are what you repeatedly do." Logika dikteer dan ook dat as jy stop en verander dit wat jy oor en oor doen dat jy gaan verander.

Genoeg gefilosofeer, ek wil darem ook iets skryf oor wat nice is in die lyn van kosserasies. Een van die goed wat en nogal geniet is bagels. Ek het in 'n baie groot mate brood uitgeskakel, meesal oor praktiese redes. Ek gooi in elk geval die helfte weg elke keer. 


Bagels - een van die beste broodgoed wat ek nog teegekom het. Nie die buns met 'n gat in wat die winkels partykeer verkoop nie. Regte bagels het 'n ander tekstuur en dit kom daarvan dat dit eers gekook word voordat dit gebak word. Ek koop gewoonlik sommer 'n paar dosyn op 'n slag, sny hulle deur en gooi dit in die vrieskas. Soos wat ek een nodig kry haal ek dit uit en pop dit so gevries in die toaster en voila, dit is net so lekker soos dit vars was. My aandetes bestaan gewoonlik uit 'n blikkie tuna op 'n bagel. Daar is oneindige variasies van die tema, avo by dit, mayonaise, sprouts, slaaiblare, roomkaas, maaskaas, chillie. Net verbeelding.
Die enigste plek wat ek van weet wat regte bagels verkoop in die Kaap is New York Bagels in seepunt. Die ander opsie is bak dit self. Google net "bagle recipies" en eksperimenteer bietjie. Ek het dit al gemaak en dit is baie nice. Kyk vir 'n resep wat vra dat die deeg oornag in die yskas staan voor dit gekook en gebak word, dit is die beste.

Groete
Dirk

1 comment:

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel