Monday, 2 November 2009

Kamma Lasagne

Die probleem met lasagne is dat dit duur is, dit is nie maklik om te maak nie en dit neem baie lank.

Die resep het evolve tot waar dit nou is en ek word amper nie meer toegelaat om 'n ander pasta te maak as hierdie een nie. Die kinners en almal hou baie hiervan. Pasta is seker een van my absolute gunsteling goed om te maak. Daar is niks wat so lekker ruik soos gekookte pasta met bietjie olyfolie op nie. Die variasies is ook eindeloos, van caneloni tot handgemaakte spagetti. Vinnig of baie grand. Koud of warm. Oor die jare het my siening en benadering daarvoor ook verander. Ek verkies dit deesdae om dit eenvoudig te hou.

Hierdie een is redelik eenvoudig om te maak en dit bevat drie elemente wat elkeen gechop-en-change kan word soos wat jy bestandele en lus het:
 - Die pasta
 - 'n Tamatiesous
 - 'n Kaassous
Dit word dan in die oond gedruk en hoila!

Die pasta
Ek verkies macaroni, maar enige nie-string tipe pasta kan werk. Deesdae verkies ek ook die wholewheat variasies wat op die mark is, low gi en al die goed...

Tamatie sous
Hierdie is die gedeelte wat die gereg gaan maak. Dit is ook die een wat eenvoudig of baie fancy gemaak kan word. As tamaties volop is of as ek tamaties het wat nie gebruik kan word voor dit gaan sleg word nie, gooi ek hulle onder in die vrieskas. Die gevriesde tamaties hoef net in warm water gegooi te word vir hulle skilletjies om af te trek. Dit is dan baie keer my basis vir die tamatiesous. Ook gewoonlik 'n blikkie tamatie puree of twee. Wyn werk baie goed in die sous. Wit of rooi. Elkeen gee sy eie karakter daaraan. Rooiwyn maak dit 'n baie donker gereg, terwyl witwyn weer 'n vrugtige geur gee.  Beef mince is die klasieke keuse vir die sous, maar bacon werk ook nie te sleg saam met die tamatie nie. Ek verkies ook om vars speserye te gebruik. Origanum en of tiemie en of roosmaryn en of basil. Hang net af wat jy  beskikbaar het of in die hande kan kry.

Witsous / Kaassous
Dit is beide die maklikste en dalk miskien ook die moeilikste deel hiervan. Die basis van van die sous is meel en margarien of botter. Dieselfde volume meel as botter word gebruik. Die meel word in die botter gebraai om die rou meel smaak uit te haal en dit te bind met die vetterigheid. Ek gebruik dan 'n draad hand klitsertie om die melk in die botter&meel te meng en klonte uit te werk. Die sous moet nie te dik wees nie, dit gaan nog verdik saam met die pata in die oond.
Na die basiese sous kan daar ook redelik variasie op wees. Wanneer die sous klaar is en nog warm is, roer dan gerasperde kaas in die sous in. Dit moet nie kook nadat die kaas in is nie. Hoe beter die kaas hoe beter gaan hierdie sous wees. 'n Goeie belee cheddar is onverbeterlik. Bietjie gerasperde permesaan is ook  baie nice. Speserye hierin is bietjie paprieka en cayenne peper. Hierdie selfde sous is ook ongelooflik lekker op gekookte groente soos blomkool of brocolli.
Vir interesantheid word die basiese witsous 'n Bechamel sous genoem en as jy kaas bygooi is dit 'n Mornay sous. Wikipedia het nogal interesante artikels hieroor:
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9chamel_sauce
http://en.wikipedia.org/wiki/Mornay_sauce

Die resep is redelik basies, met steeds die opsie om sekere bestandele en metodiek te verander:



Kamma Lasagne




Kliek op foto om 'n beter beeld te kry.

Bestandele


1 pak wholewheat macaroni.

Vir Tamatiesous:
3 gevriesde tamaties
1 blikkie tamatiepuree
margarien om uie te braai
1 groot ui
300-500g beef mince
Sout
heel koljander
swart peper
fennel saad
2-3 knoffelhuisies
handvol vars speserye (sien bo)
1-2 koppies witwyn/rooiwyn
teelepel suiker

Vir Kaassous
1 liter melk
3-4 eetlepels koekmeel
3-4 eetlepels margarien
sout
1 koppie gerasperde sterk cheddar kaas
1/2 koppie gerasperde permesaan kaas
1/2 - 1 koppie gerasperde mozzarela kaas


Metode

Kook die pasta al dente en skud bietjie olyfolie daarin sodat dit nie te vas sit aan mekaar nie.

Tamatiesous
Skil gevriesde tamaties deur hulle 'n paar minute in baie warm water te laat le. Trek dan die velletjies af en sny in stukke.
Braai die gesnyde ui en knoffel in margarien tot deurskynend. Gooi mince by en braai tot min of meer gaar.
Gooi die wyn, tamaties, tamatiepuree, gemaalde droe speserye, gekerfde vars speserye, sout en suiker by en kook vir omtrent 15-20 min om al die geure te vestig.

Kaassous
Braai die botter en margarien tot dit amper begin bruin word. Gooi die melk bietjie vir bietjie by en roer dit vinnig om te inkorporeer en sodat daar nie klonte vorm nie. Gooi sout by op heirdie stadium. Kook die sous vir 5-10 minute baie stadig, dit moet nie brand nie, roer gedurig. Waneer klaar is, gooi die cheddar en permesaan kaas by en roer totdat dit gesmelt het. Gooi 'n klein bietjie cayene peper en paprieka in en roer deur.

Verhit oond - 180 C
Bespuit of smeer 'n oondbak wat groot genoeg is vir alles.

Gooi die helfte van die kaassous onder in die bak.
Sit die gaar macaroni bo-op die kaassous.
Gooi nou die tamatie op die macaroni en dan die ander helfte van die kaassous op die tamatie. Eindig met die mozzerella bo-op.
Bak dit nou in die oond totdat dit mooi lyk - omtrent 20 - 30 minute.

Bedien saam met mengelslaai.

No comments: