Saturday 21 August 2010

Groente Lasagne

Hierdie een het ek nie self gemaak nie en was net 'n toeskouer vir die skepping van Gwynneth. Maar dit is so delicious dat ek wel moes vertel daarvan. Ek moet se dat ek nie baie opgewonde was oor lasagne sonder vleis nie maar ek was baie verbaas hieroor.

Basies is dit net pasta met groente en kaas en 'n witsous. Niks fancy nie, maar die uiteinde is nogal iets om te waardeer. Die verskillende groente het verskillende teksture en kleure en geure wat dit nogal mooi en baie lekker maak. Dit is ook nie naastenby so swaar soos 'n gewone lasagne nie so jy kan nogal wegle daarin. Dit is ook moeilik om 'n kleintjie te maak want die hoeveelheid groente daarin verleen dit net na 'n groot dis.

Aangesien ek dit nie self gemaak het nie is dit ook moeilik om 'n spesifieke resep te gee, maar kom ek probeer:

Gwynneth se Groente Lasagne



Groente en ander bestandele:
Wat in die een ingekom het is letterlik iets van alles-
2 Pakkies geroomde spinasie
Boontjies
Greenpepper
Butternut
Rooi Patat
'n pakkie woolies gemengde groente - broccoli, wortels, ens
Groot blik Tamatie Puree
1 Blik tamaties
1 pakkie Sampioene
Knoffel huise of twee
Cheddar kaas
Brie kaas
Mozzarella kaas
Witsous
Lasagne
Speserye

Maak van die groente bietjie gaar, microwave of kook dit. Dit moenie oorgaar wees nie, net so dat wanneer die lasagne reg is die groente ook reg is.
Meng al die groente in 'n bak saam met die tamatiepuree en geroomde spinasie om 'n lekker mengsel te maak. Gooi hierin ook enige verdere speserye en sout. In die een het sy mediteranean vegetable seasoning ingegooi.

Maak 'n lekker lang witsous.

Vir die inpakslag:
Groente - Witsous - Lasagne - Groente - Brie kaas in repies gesny - Witsous - Lasagne - Groente - Cheddar kaas - Groente - Witsous - Mozzarela kaas

Bak die bedryf nou in oond van omtrent 140 Celcius vir omtrent 'n uur. Verhoog die temperatuur vir die laaste 10 min sodat die kaas lekker inbak. (Of sit die gril aan vir 'n rukkie)

Mooibly!
Dirk

Thursday 19 August 2010

Gedagtes oor kerrie

Twee blog posts in een week! Dis 'n eerste, maar ek bevind myself terwyl dit so koud is baie aan kos dink en wat is nou lekkerder as 'n kerrie in die winter... Ek is ook in die gelukkige posisie om nie meer so alleen te eet nie en om te deel maak lekker kos nog lekkerder.

Toe ek nog 'n kinner was het my pa altyd die kerrie gekook want my ma was totaal en al anti "brand" kos. Net die gedagte aan peper het die kos vir haar oneetbaar gemaak, maar my pa het gehou van kerrie.
Ek onthou my pa het altyd alles eers gekook en vir my ma van die "vaal" kos uitgeskep voordat enigiets wat mag sterk wees bygegooi is. Hy het dan 'n mengsel in 'n beker aangemaak - Mrs Balls se chutney, borrie, kerriepoeier en asyn. Dit is dan oor die gaar kos gegooi en deurgekook vir die kerrie. Dis is dan hoe ek kerrie onthou.

Ek is die laaste ruk gelukkig genoeg om in Kaapstad saam met mense te werk wat kerrie Kaapse Malay styl kan maak en ek het 'n paar tips gekry oor kerrie en spices en die gebruik daarvan. Een van die kerries wat nogal vir my uitstaan is hoenderkerrie. Miskien is dit omdat dit baie lekkerder is as die hoenderkerrie wat ek ken, dit nie soet is nie en die eenvoud daarvan dit nog lekkerder maak. Die geur van die speserye daarin is ook net ongelooflik lekker.

Dit word gemaak met heel hoenderborsies met vel en bene en als. Dit word dan net so in blokkies gesny en gebruik vir die kerrie. As jy die PT wil doen, fillit dit, maar hou die vel aan. Daar kom ook 'n ongelooflike hoeveelheid speserye in. Omdat die hoender redelik vinnig neem om gaar te kook, kan die aartappels saam met die rou hoender ingesit word en as die aartappels gaar is, is die kerrie reg. 'n Bietjie variasie hierop is om witwyn te gebruik om die kerrie in te kook. Maak ook bietjie cheat witsous/roux om die sous dik te kry as jy wil. Ek het reeds in 'n vorige blog geskryf van die cheat witsous.

Hoenderkerrie SBR Styl

Bestandele:
Barishap (Fennel saad) ((Of Finkel in Afrikaans))
Jeera (Cumin saad)
Heel Kaneel
Heel swart peper of gemengde peper korrels
Growwe sout
Gemmer
Knoffel
Heel Koljander (Dhania saad)
Vars Dhania (Vars Koljander - blare)
Leaf Masala / Kerrie poeier
Chillies (opsioneel)
Borrie
Olyfolie
Water of ander vloeistof vir kook.
Hoender borsies, fillete of heel met vel
Aartappels
Uie

Vir speseryemengsel:
In "pestel en mortar" maak saam fyn die  -  peper, sout, fennel saad,
heel koljander saad, heel Cumin.
Meng die gemaalde speserye saam met borrie en masala/kerrie poeier.
(Hoeveelhede - min of meer halwe teelepel van elkeen - maar dit is na
skatting - Fennel saad het baie sterk geur, so minder kan gebruik word
- kerrie, borrie en chillies na smaak en sterkte)

Sny uie ringe, knoffel fyn en gemmer repies.
Braai uie, knoffel, gemmer en chillies in olyfolie en skep uit pot.
Braai hoender in pot in olyfolie.
Sit opgesnyde aartappels op hoender en skep die gebraaide uie mengsel bo-op.

Steek kaneelstokkies tussenin.
Strooi speseryemengsel bo-oor.
Gooi twee koppies water of witwyn in en kook tot aartappels sag is.
(Stoompot 10 min)

Sny 'n handvol vars Dhania fyn, meng grootste gedeelte in gaar kerrie
in en prut vir 2 of 3 minute. Gebruik die res vir garneersel.

Sit voor saam met bruinrys of geelrys of basmati rys of rootis of naan brood of kaboemielies of so iets.

Geniet dit!
Dirk

Wednesday 18 August 2010

Kool Pizza

As jy vir my moes vertel van pizza wat van kool gemaak is dan sou ek ook vir jou gese het jy is van lotjie getik. Maar ek WIL vertel van kool pizza.

Een van my gunsteling resepte sites, http://www.101cookbooks.com/ het ek een slag gelees van Japanese Pizza en dit het nogal heel interesant gelyk. Die Japanese naam is Okonomiyaki wat vertaal blykbaar beteken "net soos jy daarvan hou". Nou dit is nogal 'n heel gepaste naam daarvoor want jy kan letterlik daarmee maak net waarvan jy hou. Wat dit basies is is kool fyn gesny met nog iets daarby, uie fyn gesny, spinasie of enige blare groente gaan werk. Dit word met meel gemeng sodat die kool en goed met meel bedek is. Daar word dan 'n eier of twee goed ingemeng sodat dit soortvan 'n degie maak. Dit word dan in die pan gebak soos 'n waferse pannekoek.

Die mengsel moet lekker vasgedruk word in die pan. Die omdraai slag is nogal tricky want die ding gaan uitmekaar val as dit met 'n spaan probeer omdraai. Gebruik 'n bord en sit dit onderstebo bo-op die basis in die pan. Keer dan die pan om en slide die "pannekoek" terug nadat jy weer bietjie olyfolie in die pan gegooi het. Dit moet nie te lank gebak word nie, die kool moenie sag kook nie, maar dit moet lekker bruin ek crispy aan die buitekant wees. Nou vir die pizza gedeelte kan jy enigiets opsit. Hou dit vegetarian of sit ham of salami of bacon of enigiets daarop. As jy kaas opsit, druk die pan vinnig onder die gril sodat die kaas kan smelt. Onthou net dat as jy dit te lank inlos, die kool gaan sag raak en dit moet juis stewig bly.

Om vir Gwynneth the quote: "Ek is nou al 14 jaar in die kosbedryf en het nog nooit iets so uniek en lekker geproe nie!". Ok, miskien was dit net omdat sy van my hou of omdat sy agter my geld aan is, maar ek moet sĂȘ, dis een van daai goed wat baie baie lekkerder is as wat jy kan voorstel dit is. Daar is ook geen guilt betrokke soos 'n gewone pizza nie en dis eintlik verbasend maklik.

(Foto courtesy van Gwynneth se selfoon)
Op hierdie een het ek salami, songedroogde tamaties, vars tamaties, greenpepper, fetakaas en chedderkaas opgesit. Wat baie lekker werk hierby ook is baby marows in ringetjies gesny.

Japanese Kool Pizza
Twee koppies fyn gesnyde kool.
Een koppie fyn gesnyde uie en of spinasie en of ander blaargroente. (Ek het rooi uie gebruik)
2/3 koppie meel
Sout
2 eiers
Net waarvan jy hou vir topping.
Olyfolie vir bak

Dit maak een groot pizza of twee medium pizzatjies.

Meng die sout en meel met die groente totdat dit heeltemal "gecoat" is met die meel. Breek die twee eiers daarby in en werk die eier goed deur. Moenie bang wees om jou vingers te gebruik nie, dit was weer af.
Gooi bietjie olyfolie in medium warm pan en druk/smeer die mengsel in die pan.
Braai totdat dit bruin en crispy is en draai om met 'n bord. Bak anderkant tot bruin en crispy terwyl jy jou toppings opsit. (Kaas maak dit) Druk onder die gril as jy kaas opgesit het. Sny in kwarte en sit voor!!

NJoy!!
Dirk

Friday 23 July 2010

Pesto

Ek het hierdie blog begin deur te skryf van goed wat lekker is om te eet en die ervaringe om dit te maak, maar my lewe het soveel verander en kos het al hoe kleiner rol begin speel dat hierdie blog ook begin raak het aan meer as net kosmaak.

Om iets spesiaal vir iemand spesiaal te maak is die spice van die lewe. Dit wat jy insit in die ete is ook hoe dit ervaar gaan word. Bestandele wat hier saakmaak is die omgee gedeelte, die fun gedeelte, die beplanning gedeelte, die uitsien gedeelte. Partykeer as mens gelukkig is is daar 'n ete wat uitstaan en wat jy tot jy krom is van ouderdom sal onthou. Daarmee se ek nou ook nie dat elke ete wat mens eet of maak 'n dieper betekenis het nie, jinne mens moet partykeer ook net eet omdat jy honger is en kos drasties nodig het.

Een van die kosserasies wat die laaste ruk aan my lewe geraak het is pesto. Basil, knoffel, neute, permesaan of pecorini kaas en olyfolie. Hiervoor het jy 'n pestel en mortar nodig. Verkieslik 'n groot genoeg klip een. Mens kan seker 'n elektriese ding gebruik, maar dit is net nie dieselfde nie. Dit moet fyngedruk en gestamp word om die geure van die bestandele uit te kry. Dit gee ook 'n growwer tekstuur as wat jy dit net elektries verwring. Dit is ook baie lekkerder om te maak as jy dit self fynstamp. Die ding hiermee is om dit net te probeer. Dit is verbasend maklik eintlik. Die bestandele is relatief maklik om in die hande te kry en daar is baie variasies op die tema. Loop maar net in een van die markte waar pesto verkoop word en proe die verskillende variasies en vind bietjie uit wat alles daar ingegooi word. Die gebruike daarvan is ook baie meer as net vir pasta.

Klasieke pesto:
Basil (PnP of WW verkoop dit gewoonlik vars)
Knoffel
Pine nuts, maar ander neute werk ook goed, gebruik jou gunsteling. Persoonlik hou ek van macadamias.
Harde kaas, pecorini of permesaan
Olyfolie

Eksprimenteer met die hoeveelheid van elkeen. Ek gebruik gewoonlik omtrent twee knoffelhuisies per pakkie basil. 'n Handvol neute en 'n handvol fyn gerasperde kaas. Maal die alles fyn in 'n mortar en meng dan olyfolie in.

Een van die lekkerste goed saam met pesto is om dit saam met hoender te gebruik. Sny hoenderborsies repies en meng met die pesto. Bak dit in die oond en dit is 'n ongelooflike maaltyd, gesond ook. Of maak hoender gordon blue met pesto in die hoender. Saam met die kinners oor die naweek het ek 'n rog broodtjie gekoop. Dit is so lekker saam met pesto en geroomde maaskaas.

Cheers!
Dirk