Tuesday 11 August 2015

Patatkoek

Net 'n vinnige update oor 'n ongelooflike koek wat ek so 'n rukkie terug al gebak het.

Nou kyk, ek is nou nie die beste bakker nie en ploeter maar net rond daarmee. So toe die kinders lus was vir koek die naweek besluit ek dat dit tyd is vir 'n lekker wortelkoek met cream cheese icing.

Maar ek het geen wortels gehad nie. Ek gebruik toe rooi patat in die plek van die wortels.

Die koek het werklik lekker uitgekom. Dit het net heelwat langer gebak as wat gewone wortelkoek sou bak.

Ek gaan nou nie die hele resep opsit nie. Google net wortelkoek vir 'n basiese resep. Vervang die wortels met patat en...  Kul jou hier en kul jou daar en siedaar...  Jyt 'n patatkoek!

Wednesday 12 March 2014

Upmarket Lam Kerrie

Ek voel vandag 'n vreemdeling hier op my eie blog. My laaste posserasie was 'n hele rukkie terug. Dis 'n lang storie... Die kort weergawe is dat ek gisteraand iets gemaak het wat een van daai was wat moet gedeel word.

Weens 'n gebrek aan die regte bestandele en inovering met die wat jy het kom daar partykeer nogal iets goed vorendag. Hierdie is een van daai. Ek wou kerrie maak en was baie lus vir Rogan Josh, maar ek het nie yoghurt gehad nie en ook nie borrie nie.
Sien my vorige pos:
Rogan Josh posserasie

Wat ek toe maak is 'n opgradering van die Rogan Josh weergawe wat ongelooflik was. Ons het 'n hele emmer room kaas in die yskas gehad wat nie meer baie lank sou hou nie. In plaas van yoghurt gebruik ek toe die cream cheese. Ja, ek weet, korsies van pastei as daar nie brood is nie...

So...
Wat jy nodig het:
Lamsvleis - nie baie vetterige vleis nie, ek het boud tjops opgesny vir die kerrie.
Aartappels, uie en wortels.
Dalk ook 'n klein butternut opgesny
Speserye
Room kaas (omtrent 'n hele bakkie as ek moet skat)
Tamatie puree (klein blikkie of sakkie)
Stock (Ina Paarman se chicken stock werk ook goed)

Die proses is baie eenvoudig:
Sny die groente als in groterige blokke.
Pak die groente in 'n oond pot of bak wat jy met foelie en 'n deksel kan toemaak.
Sit die vleis bo-op en gooi die mengsel (sien hierna) bo-oor.
Bedek met foelie en sit in die oond teen 180-200C vir 2:30-3 ure.
As jy die reuke wat uit die oond kom kan ignoreer is dit beter hoe langer jy dit inlos. 2h30m ideaal.

Die mengsel: (alias: magic, cook-in-sauce)
Sit roomkaas 'n paar sekondes in mikrogolf sodat dit sag raak.
Gooi 2 koppies kookwater bietjie bietjie daarby en meng tot glad.
Gooi tamatie puree en stock by.
Gooi jou speserye in.(Nog ondertoe)
Meng die spul goed en gooi bo-oor die vleis.

Die speserye:
Moenie bang wees vir speserye nie, gewoonlik die fout wat mense maak met kerrie is om te min in te gooi. Die hele mengsel as jy klaar is is nogal baie speserye.
'n Paar heel Allspice (nie noodsaaklik nie)
5-6 heel Naeltjies
Heel kaneel. (Ontrent kwart of minder van 'n vol "rolletjie" opgebreek) (Daar is 'n verskil tusen kaneel en acasia bas wat hulle partykeer ook verkoop as kaneel.) As dit hard is gooi die liewer heel apart in by die mengsel)
1t Fennel saad
1t Heel swart peper
1t Heel Koljander
2t Cumin
2t Fenugreek
Poppie saad as jy het.
1/2 t gerookte Paprika
10+ Cardamons (uitgedop)
Chillies - vars/gedroog of fyn. Moenie te veel ingooi nie. Hierdie moenie bek-brand warm wees nie.
..en borrie (1t) Ek het dit vervang met 2t Raja kerriepoeier.
O-ja, sout ook.

Die geheim met 'n kerrie is om self speserye te roast en te maal. Gebruik 'n droe pan en gooi al die (heel) speserye daarin. Braai dit totdat dit geurig begin raak en van die kleiner speserye begin pop. Moenie dit brand nie. Maal dit dan als fyn in 'n pestel en mortar en gooi by jou mengsel.

Die voorbereidingswerk hiervoor is nie baie lank nie en dis die moeite werd om te wag tot dit reg is.

Geniet dit!
Dirk



Monday 18 June 2012

Die waarde van 'n smoothie

Ons het begin agterkom die laaste ruk dat te erg darem nou te erg is. Te veel ryk en lekker kos is beslis nie goed vir mens nie. Die besluit is geneem en ons wou uitvars vir 'n ruk. Wat gebeur het was eintlik 'n eye-opener.

Die besluit was om vir 'n week lank alle vette, suiwel, brood (en alcohol) uit te sny. Dit sluit dan ook in alle vleis. Die hoop was om te detox en ons gestelle weer 'n slag in orde kry. Die resultaat was baie meer as waarvoor ek gehoop het.

Twee smoothies 'n dag en dan een of ander vegetarian/vegan dis of slaai vir die ander ete. Ek het 5 kilos verloor in die twee weke ten spyte daarvan dat ons nie 100% gehou het by die plan nie. Maar dit was net 'n byvoordeel. Hoe mens voel is die grootste wen. Slaap beter, geen kopsere meer nie, nie meer opgeblaas nie, en HOPE meer energie.  En dis ook nie asof ons op 'n diet was en honger gely het nie. Ons het geweldige hoeveelheid vrugte gebruik.(O ja, die beste voordeel wat ek gekry het is dat Pschyco Sally spoorloos verdwyn het!)

My gunsteling smoothie is:

'n pomelo (nou baie goedkoop en volop)
'n piesang
halwe suurlemoen (met bietjie van die skil aan)
'n handvol raw chocolate nibs (Rawfoods versprei hierdie, meeste gesondheids winkels)
6-8 blokkies ys.
200ml Soja-melk.
Miskien 'n peer of ander soet vrug.
En een of ander protein.
-Herbalife of Hemp-powder (familie van daga :-)
Ginseng
En as ons het 'n handvol sprouts.

Dis baie lekkerder as wat dit klink en die beste brekfis denkbaar.

Vir midagete of aandete het ek 'n effe meer afgryslike smoothie gemaak, rou wortels en beet en spinasie en weereens 'n protein en ys en vrugte.

Wat die smoothie masjien aan betref, werk die wat jy by die winkels koop net nie. Hulle hou net 'n week as jy hulle hierdie werk gee. Ek het bietjie navorsing gedoen en vir my een van die 3 perde krag masjiene aangeskaf. Dis ongelooflik, dit maak sneeu van ys, dit kan tot meel maak van heel koring. Die 35 sekonde setting is genoeg om al die bestandele bo glad te meng.

In vandag se ekonomiese milue moet mens jouself help as jy kan. Hierdie ouens is bereid om te werk met referrals, so as jy dalk dink om so masjien te kry, gooi my 'n e-mail en hulle sal jou kontak. Prys is R2999. Die ander masjiene in hierdie kategorie verkoop vir omtrent R15000.

dirk.lucas@gmail.com
Hulle website is www.omniblend.co.za
Maar se seblief dat dit 'n referral is vir my.

Persoonlik dink ek buiten vir die pestel en mortar en 'n ordentlike mes is dit seker een van die beste kombuis toerusting wat ek kon kry.

Hou hierdie dop vir nog resepte en fotos daarvan.

Groete!
Dirk





Sunday 15 April 2012

Oor speserye, lamsvleis en kerrie



My filosofie oor lamsvleis is om dit so eenvoudig moontlik te hou, vir 'n ge-eikte gesegde, so van sy ma af.
Lamskenkels in 'n pot met aartappels, uie, wortels, botter en braaisout is seker van die lekkerste potjies wat mens kan maak. Maar dit gese, is daar darem ook toorwerk te doen met speserye.

Lamsvleis Rogan Josh

Dit is die "lekkerste kerries ooit!" om my seuntjie aan te haal, maar hy is 'n charmer en daar is baie keer goed wat die lekkerste ooit is. Maar dit is 'n gereg wat jy met 'n teelepel sal wil eet sodat dit nie op raak nie.

Die basiese beginsel is om die lamsvleis met subtiele geurige speserye in 'n yoghurt en tamatie basis vir lank sag te kook.

As jy amper R100 per kg vir vleis gaan betaal is dit die moeite werd om die ekstra moeite in te sit om die regte speserye te kry in plaas van 'n raja kerrie poeier of so iets. Vir diegene wat in die Kaap is of daar kan uitkom is dit 'n moet om by Atlas Trading bo in Waalstraat uit te kom om speserye te koop as jy ordentlike kerrie wil maak.

Vleis:
Die vleis om te gebruik wat my betref is skenkels of selfs heel lambshank, maar enige lam of skaap behoort te werk. Reken omtrent 300g of 400g per persoon.

Vir die speserye:
1t (Teelepel) Koljander - saad
2t Cumin
2t Poppy saad
+-13 Cardamons (Slegs saadjies - sien onder)
1/4 t swart peper
7 Naeltjies
+-5 stukke/vlinders Mace (of bietjie neutmuskaat as jy nie het nie)
+-5 kerrie blare (curry leaves)
2t Fenugreek

Gooi al hierdie speserye in 'n droe pan en rooster totdat van die speserye begin pop. Skud die pan gereeld sodat die speserye kan draai terwyl dit rooster. Jy kan dit ook in die oond rooster totdat jy begin ruik daar is iets aan die gang. Moenie te lank rooster nie want dit kan maklik brand. Maal dit fyn in 'n pestel en mortar.

Die volgende moet dan bykom:
1/2 - 1 t chillie poeier (Nie te sterk nie, die geheim hier is subtiel)
1t borrie
Sout



Ander bestandele:
Handvol amandels in pestel en mortar bewerk tot amper pulp.
1 Blikkie tamatie puree
Stuk gemmer
4 of 5 knoffel huisies
groot ui
paar aartappels (Opsioneel)
paar wortels (Opsioneel)
1 groot stuk kaneel
koppie of meer plain yoghurt (Gebruik die double cream een as jy kan kry)


Vir die gaarmaak:

Braai die vleis in botter, ja botter, dit gee dit net 'n ander smaak. Braai goed bruin en haal dit uit. Gebruik die uie, knoffel, gemmer en stuk kaneel om die pot te deglaze. Braai dit in die warm pot wat die vleis in gebraai is en gooi miskien 'n klein bietjie water by om al die braaisels in die uie in te kry.
Gooi die vleis terug en gooi 'n koppie water by om dit aan die kook te kry.
Meng nou al die speserye, tamatiepuree en yoghurt by die vleis. Gooi aartappels en wortels in as jy gaan ingooi. Hou bietjie yoghurt oor om in te meng as dit gaar is.

Bak die hele bedryf in die oond vir omtrent 2 ure (150-160 C) tot die vleis begin van die bene afval. Hou dop dat daar genoeg vloeistof in is.

Bedien saam met rys, verkieslik basmati, wit of volgraan.

Notas:
Aangaande Cardamons, moker hulle in 'n pestel en mortar totdat die doppe van die saadtjies geskei is en gooi die doppe weg. Gebruik mengsel van groenes en swartes as jy kan kry. Hulle het 'n baie sterk smaak so moenie te veel ingooi nie.

Om die kerrie in die oond te maak is vir my beter, dit kook langer en daar is minder kans dat dit gaan aanbrand of so iets. Gebruik 'n pot met 'n deksel wat kan dig seel om dit in die oond te bak.

'n Variasie van hierdie resep is om in plaas van tamatiepuree 'n koppie mango puree in te gooi. Dit gee 'n heel ander smaak en diepte aan die gereg. Vir hierdie een moenie yoghurt by die gaar gereg bysit nie.

Geniet dit!
Dirk

Rooiwyn Bees alias Beef Bourguignon

Hierdie een is vir Gwynneth, Julia en Johann se vrou :-)

Rooiwyn Bees
 
Dis seker een van die mees bekendste resepte ooit. Julia Childs se Beef Bourguignon of Beef Burgundy. Die fliek Julie and Julia het dit ook verder bekendheid gegee.

Ek wou die naweek iets spesiaals maak en vra toe vir Gwynneth of daar enigiets is waarvoor sy lus is wat spesiaal is. Sy gee toe te kenne dat sy al lankal lus is vir Beef Bouguignon. Nou ja toe is dit ek en beesvleis en roowyn.

My manier van so iets maak is dat ek soveel as moontlik oplees daaroor en 'n baie goeie idee kry van wat die beginsels is voordat ek dit maak. Ek wou dit so outentiek as moonltik maak en ek dink dit het goed uitgekom... Ek het selfs die oorspronklike TV program (in swart en wit!) afgelaai voordat ek dit gemaak het. Hier is van die skakels om dit af te laai:

Die blog het links na die resepte uit Julia childs se boeke: http://beef-bourguignon.blogspot.com/p/julia-childs-beef-bourguignon.html

Vir die video van Julia Childs se TV program: http://www.youtube.com/watch?v=PrnXvE9Fqdo

Die maak hiervan is eenvoudig, maar dit verg 'n paar stappe, hele paar potte en 'n hele paar uur. Jy het goeie beesvleis nodig, shin werk vir my die beste, dit kan lank kook en dit gee 'n ongelooflike sous. Dit is ook heelwat goedkoper as steak.

Wat hierdie gereg behels is dat die vleis vir omtrent 3 uur lank in die oond bak in rooiwyn (en ander goed). Daar is geen kort pad vir dit as jy die sous wil reg he nie.

Die metode verg 'n hele paar stappe. Die eerste is om die vleis voor te berei.

Tweede is die "stew" daarvan. 2-3 ure in die oond.

Derde is die kook van die uie.

En vierde die voorbereiding van die sampioene.

...en laastens die regkry van die finale sous.

Om alles in 'n pot te gooi en dit te kook gaan nie naastenby dieselfde resultaat gee as die nie.


Benodigdhede

Die belangrikste toerusting vir hierdie is 'n pot wat dig seel en in die oond gebak kan word. Ek wou al lankal een van die Le Cruiset potte gekoop het, maar teen R1400 per pot is die gekheid. Die potte is van gietyster gemaak en is gevoer met emalje (enamel) binnekant. Ons kry toe by Checkers 'n cheapie brand teen R250 per pot! Wat 'n bargain. Ek het nie nog nie een van die ingevoerde Franse brands probeer nie, maar die een doen presies wat dit moet doen. Dis swaar gietyster en dit werk perfek in die oond. (Sien die foto)

Bestandele
1kg Beesvleis (shin of ander snit wat lank gaan neem om sag te kook)
1 liter of meer Rooiwyn (DroeRooi Dooswyn werk goed genoeg)
20 Piekel uie
1 groot ui
1 heel knoffel knol,
Vars tiemie
Lourierblare
Sout
Peper
1 of meer Pakkie knopie sampioene
1 groot wortel.
1 Pakkie bacon
Bietjie meel (half koppie of minder)
Beef stock (Ina Paarman het sulke sakkies wat goed werk)
3 eetlepels tamatie puree en of vars tamaties


Voorberei van vleis

Sny die bacon in blokkies. Sny ook die vleis kleiner as jy groot stukke vleis gebruik. Braai die bacon (nie tot crispy nie, dit moet net gaar word en van die vet vrystel) Verwyder die bacon en sorg dan dat die pot baie warm is en braai die vleis vinnig tot bruin. Moenie alles op een slag doen nie, die vleis moenie tyd kry om juices vry te stel nie. Gooi die meeste van die vet weg en braai dan die groot ui wat fyn gesny is en die wortel wat ringetjies gesny is in die pot. Gooi dan van die rooiwyn by om die pot te deglaze (om al die braaisels los te kry)

Sit die helfte van die bacon en die vleis in die pot wat jy in die oond gaan sit. Coat die vleis en bacon met die meel en bak die in 'n warm oond vir 'n paar minute totdat die meel begin hard word en effe bruin is. Draai vleis bietjie om en bak bietjie langer om dieselfde aan die ander kant te kry. Gooi dan die uie en wortel smoor en die res van die rooiwyn by die vleis.

Sny die heel knoffel knol (met skil en al) in twee sodat dit lyk soos 'n wiel en sit in die pot.  (Dit gaan uitgehaal word as die sous reg is). Gooi lourierblaar, sout en peper in die pot. Gooi Beef stock en nog 'n koppie of twee water in die pot totdat die vleis net net bedek is. Sit ook die tamaties of tamatie puree in die pot. As jy heel tamaties gebruik, verwyder die skil en sny dit op. (Sit tamaties in kookwater vir 'n minuut of twee om die skil af te kry)

Sit die deksel op en bak vir 2 1/2 na 3 ure teen 180-200 C. Loer so na twee ure om te sien of die vleis sag is en hoe die vloeistof lyk. Dit behoort dik te raak en ongelooflik te ruik.

Uie

Gebruik omtrent so twintig klein uitjies. Om hulle te skil kan hulle ook vir 'n minuut of twee in kookwater gegooi word, dan dop hulle skilletjies af. Sny 'n kruis in die onderkant van die geskilde ui. Dit keer dat dit nie stukkend kook nie.

Braai die uitjies in 'n pan met botter totdat hulle lekker goudbruin lyk. Gooi die uitjies in 'n pot met 'n koppie beef stock en die ander helfte van die bacon. Kook dit dan 30 - 50 min baie stadig totdat die uitjies sag is. Laat staan dit dan tot die vleis reg is.

Sampioene

Vee die sampioene met 'n lap of papier af om die bietjie grond af te kry, moenie was nie. Braai hulle in 'n pan met bietjie botter deur die pan te skud en die sampioene te rol. Moenie sout of enigiets opgooi nie, hulle moet heel en droog bly. Braai tot mooi bruin en laat staan tot vleis reg is. (Dit kan vinnig gedoen word net voor die vleis uit die oond kom)

Regkry van sous
 
Sodra die vleis sag is is dit tyd om die finale sous reg te kry.
Julia Childs se resep vra dat jy die sous deur 'n kollander gooi, maar ek het dit nie nodig gevind nie. Verwyder net die knoffel stukke en die takkies van die tiemie en dan behoort dit goed te wees. Moenie die pot te verskriklik roer nie, dit mag die vleis mash.
Die sous wat by die uie is kan effe dikker gemaak word voordat dit by die pot se sous kom. Om dit reg te kry, sit 'n eetlepel of twee botter en netsoveel meel in 'n groterige koppie en sit vir omtrent 20 sekondes in mikrogolf. Roer en dan weer vir 15-20 sekondes. Dit behoort te skuim. Gebruik 'n soplepel en gooi van die sous in die borrelende botter koppie. Dit behoort dadelik dik te raak. Roer dit dan alles terug in die sous.

Jy behoort nou op die vleis omtrent 2-3 koppies wonderlike sous te he as jy alles in die pot terug gooi. Sit alles bymekaar en prut vir 'n klein bietjie om die sous finaal reg en dik te kry. Proe vir genoeg sout ens.

Bedien die gereg in diep bakkies vir die sous se onthalwe. Skep lepels vol kappokaartappels (mashpotatoes) binne die sous. Dit kan ook bedien word met klein gekookte aartappeltjies.

Die kool is die sous werd in hierdie geval. Dit is net eenvoudig 'n ongelooflike sous!

Geniet dit!

Wednesday 21 March 2012

Cajun Pikek Wrap



Prentjie vanaf Taste Tydskrif.


























Ek weet ek was bietjie stil die laaste ruk. Oneindige problem gehad om te hanteer en blogging, gym, fietsry ens was nie baie hoog op die prioriteitslys nie.

Om my hertoetrede tot blogging te begin het ek gedink om die link na Woolies se Taste tydskrif hier in te sit. Hulle het so rukkie gelede 'n Lesers uitgawe gehad en ek was gelukkig genoeg dat hulle my resep gepubliseer het. Vir die fotograaf en shef van Woolies - dit lyk ongelooflik lekker en dis 'n great foto!

Waar dit vandaan gekom het is dat ek begin eksperimenteer het met speserye en die verskillende spesery mengsels. Die cajun mengsel is baie maklik om te maak en werklik lekker. Dit is ongelooflik op gebraaide snoek. Meng dit met bietjie gesmelte botter en smeer mildelik op die snoek en braai dit soos jy dit sou doen in plaas van die gewone appelkooskonfyt en botter.  Ek sal miskien nog 'n behoorlike blog pos daaroor maak.

Hier is die link na Taste Mag se pos oor die resep:
http://www.tastemag.co.za/Recipe-2455/Cajun-chicken-wrap.aspx

Mooibly!
Dirk





Friday 8 July 2011

Naturally Naughty

Gwynneth se muffins het ook nou hulle eie blog:

http://naturallynaughty.wordpress.com/

Op die blog is daar 'n paar fotos van Donderdag se mark.
Kom kuier gerus Saterdag vir ons op Porters Market in Tokai.


Mooibly!
Dirk

Wednesday 6 July 2011

Muffin Update

Ons het twee markte!

Ons gaan Saterdae by Porters Market in Tokai ook wees.
Ook nog steeds op Donderdae op die mark in St Georges mall.

Hierdie week gaan daar heelwat interesante muffins beskikbaar wees, 'n nuwe een is 'n pina colada muffin!
Pynappel en coconut. Ook lemoen en shokolade, wortel(koek)muffin, Thai green curry, feta en olywe en Heuning en amandel. Gwynneth het ook iets genoem van 'n Sweetcorn en chillie muffin.

Die muffins het ook nou hulle eie blog en Facebook profile!!

http://www.facebook.com/pages/Naturally-Naughty/201326106585118
https://naturallynaughty.wordpress.com/


Die weer lyk goed, so kom loer gerus in!

Sien julle daar!
Dirk

Tuesday 28 June 2011

Die stoute muffin

Gwynneth se muffins was so 'n sukses dat ons besluit het om 'n besigheid daarvan te maak. Ons het laasweek die eerste mark gehad maar dit was so triestig en reenirig dat die opkoms nie baie goed was nie. Hopelik hierdie week gaan die weer meer saamwerk.

Donderdag vanaf 11:00 tot 17:00 in St Georges Mall in Kaapstad CBD, die Earth Fair Market.
http://www.earthfairmarket.co.za/
Kom gooi 'n draai en kom proe die muffins. O ja, daar is allerhande ander twak ook daar, maar niks so nice soos Gwynneth se muffins nie, maar ek is bevooroordeeld.

Die gebruiklike bemarkings materiaal is nie alles foefie nie:

Naturally Naughty is a unique and fresh muffin concept. Our concept is to combine healthy and good quality ingredients into a basic muffin recipe and to add the flavour ingredients as individually required.

All our muffins are made from crushed rye, rolled oats, barley flakes, rye flakes, flax seed oil, soy milk, free range eggs and some flour. Some of muffins will have only a little bit of naughtiness added to make them... well just a little naughty!


Our aim is to bake fresh daily and always have a minimum of six flavours available. Some combinations is very unusual and surprising but the "normal" ones will also be available.


By Donderdag se mark sal daar wees:
Lemoen en shokolade (My gunsteling!)
Thai Groen kerrie (Moenie lag voor jy dit nie geproe het nie, dit was uitverkoop op die vorige mark!!)
Heuning en Amandels
Wortel
Feta en olywe
Spinasie en bacon


Groete!
Dirk


 

Tuesday 8 March 2011

Nuwe blog

Vir diegene daarbuite wat nie so magtig is in Afrikaans nie, goeie nuus: Kosserasies gaan nou in Engels beskikbaar wees!!

Nie heeltemal nie, maar ek en Gwynneth het besluit om gesamentlik 'n blog te begin soortgelyk aan Kosserasie stories. So ek sal seker nog van tyd tot tyd hier iets ingooi, maar hoofsaaklik sal dit die nuwe blog wees:
http://one1seven.wordpress.com/ - License to Dice

So gaan loer gerus daar in en laat weet my wat julle dink.

Dankie vir die ondersteuning en die lees van my skribels.

Groetnis
Dirk

Monday 7 March 2011

Taai Butternut Sop

Ek en my geliefde het die week besluit om vir mekaar romantiese etes te maak. Woensdagaand het sy gekook en ek is behoorlik gespoil. Sy het groentesop, 'n gesonde pastei met spinasie en feta en 'n sjokolade modderpoeding gemaak. Die pastei was regtig iets spesiaals en sy sal dit weer moet maak sodat ek kan skryf daarvan.

So ek was nogal onder druk om ook iets spesiaals mee vorendag te kom. My menu was butternut sop, tuisgemaakte pasta met pesto en 'n berry brulee vir nagereg. Die pasta was lekker soos tuisgemaakte pasta en pesto maar kan wees en die nagereg was lekker maar heeltemal te soet. Maar die sop... al moet ek dit self sê, was ongelooflik!

Ek het die basiese idee gekry van die blog van Cooksister en ook iewers gelees dat jy 'n Thai variasie kan maak, so toe eksperimenteer ek en dit was die uiteinde:


Taai Butternut sop

1 Groot Butternut
2 groot knoffelhuisies
1 stukkie vars gemmer
3 of 4 heel Allspice
3 of 4 heel Naeltjies
1 stukkie heel kaneel
2 medium uie
1 Teelepel Thai groen kerrie paste
1 Blikkie Coconut milk
250 ml aangemaakte Chicken Stock, Ina Paarman s'n werk net die beste vir my.
Klein bietjie room
Vars Koljander blare om mee op te dien.

Bak die butternut net so heel in die oond teen 180C totdat dit bruin is aan die buitekant. Laat dit afkoel voor jy dit verwerk. Trek dan die skil af en haal die pitte uit. Mash dan die gaar butternut en sit eenkant.


As jy een van die gadget goetertjies het wat soos twee teesiffies lyk wat toevou waarin jy speserye kan sit om dit uit te haal as jou kos klaar is, is dit die dingetjie om te gebruik, dit werk nogal soos 'n bom. Sit die naeltjies en allspice daarin want jy wil nie een daarvin in jou bord hê nie. Maak die Chicken Stock aan met kookwater en gooi solank jou spices balletjie daarin sodat dit kan "trek".



Sny die uie in blokkies en kook dit in botter saam met die fyn gesnyde gemmer en knoffel totdat dit heeltemal glasig is. Jy kan die kaneel ook solank hierin ingooi. Gooi die stock en cocunut milk en Thai groen kerrie by die uie en laat dit stadig prut. As die uie lekker sag gekook is gooi die gemashde butternut by en laat dit stadig deurkook totdat dit lekker dik is.

 Bedien met bietjie room ingegooi en met die gekerfde koljander blare bo-op.


Geniet dit!!
Dirk

Wednesday 2 March 2011

Huismoles-Butternut-en-lam-gebakte-pot

In my vorige pos het ek vertel van die stoute stew waar ek beesvleis en milkstout in 'n pot in die oond gebak het. Ek het die naweek 'n variasie daarvan probeer met lamsvleis en butternut. Ek is seker daar is iewers 'n naam vir die metode van dit doen, maar ek het my inspirasie vir dit gekry uit die manier wat ek vertel is hoe 'n REGTE brijanie gemaak word:
Jy sit foil in 'n pot wat op die stoof of vuur gebruik word. 'n Goeie laag lensies word onderin gesit, die pot gaan brand en dan word die lensies wat aan die foil vassit weggegooi.

Saterdag was een van daai dae waar gemoedere effe aan die af kant was, kinners was krapperig, tiener humeure, verkeer is moeilik, ek sukkel met die ophou rook, pms, net 'n moeilike dag. Hoe's die gesegde, die gort was gaar? Of dit dalk was dat almal net 'n goeie bord kos in hulle gestel nodig gehad het en of die pot/stew/bredie SO goed was weet ek nie, maar ons het almal 'n baie lekker Saterdagaand en naweek gehad!

Butternut en lam gebakte pot


3 uie in dik ringe gesny
1 koppie gaar barley (ek dink dis gort in Afrikaans)
4-6 groot boud tjops in blokkies gesny.
Paar repies lam ribbetjie of ander effe vetterige lam.
1 pakkie streaky bacon opgesny.
1 Groterige butternut in groot blokke gesny
4-5 Aartappels in dik ringe gesny en gesmeer my olyfolie en sout.
Chickenstock / sop poeier.
Braaisout
Half koppie meel.
250ml room

Braai eers die ribbetjie totdat die lekker bruin is. Gooi dan die res van die lam by en braai dit ook effens. Skep dit uit en sit eenkant. Braai dan die bacon in die lamsvet en skep by die vleis. Braai die uie dan in die pot. Meng die stock/soppoeier met die meel en gooi die bietjie vir bietjie oor die vleis en meng dit deur. Gooi dan die vleis terug by die uie en meng dit effe deur saam met 'n halwe koppie water of ander gepaste vloeistof.

Smeer die pot met botter en pak die gort onder in die pot en teen die rante op. Pak die butternut bo-op die gort. Gooi biejtie braaisout oor die butternut en dan die vleis en uie bo-op. Pak laastens die aartappels in 'n laag heel bo in die pot en sit die deksel stewig op.

Bak die bedryf nou vir ten minstens twee ure in die oond totdat die lam baie sag is. Gooi die room in met so halfuur oor. Ek het dit dadelik ingegooi maar dit het heeltemal verdwyn in die pot en ek sou hou daarvan om nog die room herkenbaar te gehad het. Haal die deksel af as alles klaar is en "gril" totdat die aartappels onweerstaanbaar lyk.

Kyk ook my vorige pos vir meer gedetaileerde verduidelikings vir die metodiek.

Geniet dit!!
Dirk

(ps. Ek belowe om volgende keer fotos by te sit...)