Sunday 27 June 2010

Sprouts en Sole

Ek glo dat mens is die som van 'n paar goed, dit wat jy doen en optree het 'n invloed op wie jy is en hoe jy is.
En dit wat jy in jou liggaam insit is uit die aard van die saak waarvan jou liggaam gemaak word. As jy 'n pakkie chips eet, is die kanse baie goed dat daar van dit wat in die pakkie chips is iewers in jou sisteem gaan agterbly vir baie lank.
As jy gemors insit gaan jou arme liggaam sukkel om die goed te gebruik waarvoor dit nodig is en die wat hy nie kan gebruik nie te sukkel om uit te skei of te bere. Vet is nogal 'n goeie bereplek vir die gemors wat jy nie uitgeskei kry nie en dit is veral handig as jy genoeg eet om vet te he om die gemors te stoor. In die lig van hierdie geweldige insig, wil ek vertel van goeie goed om te eet wat ek op afgekom het...

Sprouts
Nou kyk, ek is nou regtig nie 'n kenner van gesondheidskos nie en wat het alles wat in nie, maar ek weet dat goeie kos nie moet dood en verwerk wees nie, hoe varser, lewendiger en hoe minder geproseseer en verbrand hoe meer voedingswaarde het dit eintlik in.
Sprouts is sade wat onkiem het. Daar is blykbaar ongelooflike goed aan die gebeur met die saad as dit ontkiem en dit is een van die beste goed wat ons as mense kan eet. Dit het aansienlik meer voedingswaarde in as wat jy die saad net so sou geeet het.
Hierdie ou het die konsep nogal nice verduidelik en sy produkte is goed. Ek het een van die sprout stands gekry en dit werk soos 'n bom.


http://www.kitchengarden.co.za/

Dit kan gebruik word in slaaie, op toebroodtjies, in sop, kerrie, stirfry, net verbeelding. Hy het nogal 'n resep op die site vir 'n brood wat nogal uniek is. Een van die veranderinge wat ek gemaak het om te eet is om in plaas van margarien op brood eerder geroomde maaskaas op te sit, saam met sprouts op 'n toebroodtjie of bagel is dit nogal iets besonders en baie baie gesond.

Himalyan Crystal salt
Ek het die voorreg gehad om Joseph van kitchen garden te ontmoet en hy oorreed my toe om te kyk na Hymalyan Crystal salt en dit te probeer. Dit is nie gewone sout nie. Met die oplees oor dit behoort dit iets ongelooflik te wees as die helfte wat daarvan geskryf word waar is. Opgelos in water word dit Sole genoem en dit bevat al die elemente wat jou liggaam nodig het om optimaal te funksioneer.

Genoeg vir 'n Sondagaand!
Dirk

Tuesday 4 May 2010

Groot Veranderinge

Ek weet ek was bietjie stil die laaste paar maande, maar ek het nie veel van kosserasies te vertelle gehad nie want ek het self maar baie boring kos gemaak die laaste paar maande. Vir die wat nie weet nie is ek weer na baie jare single en dit het sy eie challenges. Die voordeel daarvan is dat ek uiteindelik besig is om die ekstra kilos wat ek saamgedra het van ontslae te raak. Ek sal 'n foto insit sodra ek tevrede is dat dit lyk soos ek wil hê dit moet lyk.

Maar aangesien my blog oor kosserasies gaan kan ek miskien iets skryf van die proses waardeur ek is. Daar is aansienlik meer en belangriker goed om moontlik oor te skryf as kos, maar vir hierdie doeleindes moet dit maar lapaside staan. Aan die ander kant is daar ook die sêding dat mens is wat jy eet. Wat mens eet het so 'n belangrike bydrae tot mens se alledaagse welstand dat dit miskien wel een van die belangrikste dinge is wat oorweging moet kry. Daar is baie mense wat soos ek gewig wil verloor en miskien kan my blog dalk vir iemand die bietjie motivering gee om dit te doen.

Wat ek gedoen het die laaste ruk is:
Twee of meer protein shakes 'n dag en een ete = 17kg in 4 maande.
Dis 'n eenvoudige som: Gewigsverlies = energie inname - verbrand vir die dag.
So hou die inname laag en verbrand meer en dit werk dubbeld so goed. Om meer te verbrand bou meer spiere want groter spiere verbrand meer energie. Om minder in te neem, eet eenvoudig minder en beter goed. Dit is regtig so eenvoudig soos dit.

Daar is regtig baie inligting daar buite van diete en kitsgoed wat baie beloftes gee en wat ook werk, maar die bottom line is om gewig te verloor moet jy minder kos inneem as wat jy verbrand, maak nie saak hoe jy daarna kyk nie. Om gesond uit die proses te kom, liggaam en siel, is die uitdaging. Goeie kwaliteit proteine en koolhidrate en so min as moontlik vet is belangrik. Wat ek probeer is om my koolhidraat inname vir die dag minder as 50% van my totale energie vir die dag te hou. Ek probeer sover moontlik vetterige goed uitskakel, maar vermy dit nie. Eet eerder 'n gebakte aartappel in plaas van chips.

Die ander kant van die muntstuk is motivering. My motivering het gekom van 'n egskeiding wat mense se lewe in so mate verander dat jy alles in heroorweging neem. Gesondheid en lewensstyl heel bo aan die lys. Sonder dat jy agterkom is jou lewe in 'n roetine en die roetine is nie regtig wat goed is of wat jy dalk in gedagte gehad het nie, maar dit is maar soos jy is en dit gaan aan. Gee dit 'n paar jaar kans en skielik sit jy met gesondheidsprobleme, bloeddruk, jig, sukkel om jou veters vas te maak. Dan praat ek nie eens van verhoudingsprobleme nie. Ek wil vir enigiemand wat hierdie lees sê dat dit nie te laat is om dinge te verander nie en dat dit absoluut die moeite werd is om dit te doen. Moenie wag dat iets jou dwing om dit te doen nie. Nie net eetgewoontes nie, maar ook lewensstyl en jou uitkyk om die lewe. Ek het vanoggend op die radio gehoor van 'n ouma van 83 wat valskermspring gedoen het! Dan is dit sowaar nie onmoontlik om na 40 fiks te word en goed te lyk nie! Een van my gunsteling quotes is: "You are what you repeatedly do." Logika dikteer dan ook dat as jy stop en verander dit wat jy oor en oor doen dat jy gaan verander.

Genoeg gefilosofeer, ek wil darem ook iets skryf oor wat nice is in die lyn van kosserasies. Een van die goed wat en nogal geniet is bagels. Ek het in 'n baie groot mate brood uitgeskakel, meesal oor praktiese redes. Ek gooi in elk geval die helfte weg elke keer. 


Bagels - een van die beste broodgoed wat ek nog teegekom het. Nie die buns met 'n gat in wat die winkels partykeer verkoop nie. Regte bagels het 'n ander tekstuur en dit kom daarvan dat dit eers gekook word voordat dit gebak word. Ek koop gewoonlik sommer 'n paar dosyn op 'n slag, sny hulle deur en gooi dit in die vrieskas. Soos wat ek een nodig kry haal ek dit uit en pop dit so gevries in die toaster en voila, dit is net so lekker soos dit vars was. My aandetes bestaan gewoonlik uit 'n blikkie tuna op 'n bagel. Daar is oneindige variasies van die tema, avo by dit, mayonaise, sprouts, slaaiblare, roomkaas, maaskaas, chillie. Net verbeelding.
Die enigste plek wat ek van weet wat regte bagels verkoop in die Kaap is New York Bagels in seepunt. Die ander opsie is bak dit self. Google net "bagle recipies" en eksperimenteer bietjie. Ek het dit al gemaak en dit is baie nice. Kyk vir 'n resep wat vra dat die deeg oornag in die yskas staan voor dit gekook en gebak word, dit is die beste.

Groete
Dirk

Wednesday 3 March 2010

Oor braaibroodjies en noodles

Deesdae is ek op my eie en kry nie regtig so gereeld die geleentheid om vir ander, of  for that matter vir myself, kos te maak nie. Protein shakes werk in elk geval beter vir die tjoep.


Maar mens moet eet ook en waarom dan nie dit die moeite werd maak nie.

Wat is 'n braai sonder 'n braaibroodtjie?
Iets wat hulle op ‘n pizza doen het my nogal die idee gegee om roomkaas te probeer. Na ‘n paar probeerslae dink ek ek het die beste metode uitgefigure:
Van bo na onder moet die volgende die presiese volgorde wees, ander volgordes werk net nie dieselfde nie:
  • Sny brood met margarien of botter gesmeer
  • Tamatie baie dik gesny; +- 5 mm.
  • Sout op die tamatie
  • Kaas – gesny, nie gerasper nie, dit hou die tamatie soortvan eenkant ook.
  • Uie, gesny so dun as wat jy kan.
  • Baie swart peper op die uie.
  • Roomkaas op die ander kant se gesmeerde broodjie.
Ek hou van die plein roomkaas, maar ek is seker van die ander geure gaan ook werk. Om die roomkaas te smeer, sit dit net ‘n paar sekondes (10 of minder) in die mikrogolfoond, dit word dan heel sag om te smeer. Moet ook nie skaam wees oor die hoeveelheid roomkaas nie.
Braai die broodjie totdat die kaas in die middel gesmelt het. Dit los vir jou met 'n crispy buitekant en 'n binneste wat sag is sonder om soggy te wees.

Vir die kinders maak ek partykeer net two-minute-noodles. Dit hoef ook nie so bad te wees soos dit uit die pakkie uit kom nie. Met geen ekstra moeite en min koste, kan dit verander word in iets baie besonder. Gooi in die water saam met die noodles en geursel omtrent 'n kwart van die ronde ringe Feta kaas en 'n teelepel botter of margarien. Wat daar uitkom is iets soortgelyk aan die tekstuur en smaak van Risotto. Die kinders (en ek) is mal daaroor!

Laat weet my as iemand dit probeer het of variasies hiervan gemaak het.

Sunday 14 February 2010

Chocolate Moes

Hier is een vir volgende jaar se Valentines dag:

Ek het op 'n stadium gedink dat aangesien ek like van kosmaak ek bietjie meer wil leer daarvan, toe koop en hierdie Amerikaanse Chef boek by Amazon. Die boek vertel toe hoe om sjokolade moes te maak.

Glo my ook, dis baie baie beter as die wat jy in die Spur kan kry of by Woolies kan koop.
Die truuk hiervoor is om nie ge-intimideerd te wees deur die een nie. Dit is nie so moeilik of baie werk soos wat dit dalk mag voorkom nie. Dit is dalk net baie skottelgoed...

5 Eiers
2 teelepels Water
250 ml room
3 slabs (300g) sjokolade (donker/bitter)
45g Botter


Jy het heelwat bakke nodig:
• vir die eierwitte se klits
• vir die room se klits
• glasbak vir die smelt van sjokolade
• glasbak vir die eiergele
• groot bak vir alles se meng
• pot vir water kook

Skei die eiers.

Klits die eierwitte en helfte van die suiker totdat dit styf is (as jy die bak omkeer en dit val nie uit nie is dit reg)

Sny die sjokolade so fyn as wat jy wil of kan, hoe fyner hoe makliker smelt dit.

Vir die smelt van die sjokolade is die beste metode om dit oor stoom te smelt. Om dit te doen gebruik 'n pot met bietjie water, kook die water om stoom te maak. Gebruik glasbak wat bo-op die pot pas om die sjokolade te smelt. Microwave of direk op die plaat werk nie, jy het die geleidelike gladde hitte nodig. Smelt die botter/margarien saam met die sjokolade. Roer aanhoudend totdat alles gesmelt is.

Gebruik dieselfde metode vir die eiergele. 'n Glasbak bo-op die pot met kookwater. Gooi die helfte van die suiker die twee teelepels water by die gele en klits/roer aanhoudend en vinnig oor die stoombad. (Die boek se 15 sekondes) Die eiergele moet "gaar" raak maar nie stol nie. Roer dit totdat dit begin dik en romerig raak. Sodra dit reg is haal onmiddellik van die hitte af en hou aan met roer want die bak is warm en gaan dit nog steeds stol. 'n Draad handklitser werk goed hiervoor. Dit moet nie lyk soos scrambled eiers nie.

Klits die room styf, maar nie te styf nie, dit moet punte maak, maar nie tot botter stadium geklits word nie!

Nou vir die mengslag -
Vou die eiergele in die eierwitte. Gebruik 'n rubber spatula vir die affere. Vat bietjie van die witte en meng dit in die gele sodat dit bietjie ligter is om in te vou.
Doen dieselfde vir die gesmelte sjokolade. Vou dit nou in die eiermengsel. Moenie bekommerd wees as dit nou na 'n flop lyk nie, dit kom reg na die room.
Laastens vou die room in. Jy het sjokolade moes gemaak.

Dit moet koudgemaak word voordat dit opgedien word. Gebruik jou verbeelding oor wie dit gaan eet, wanneer en watse okasie dit is vir die opdiening daarvan. Om dit nog meer dekadent te maak, maak Ganache en sit repies daarvan in en op die moes, maar dis 'n storie vir 'n ander dag.

Ek het al met gemengde sukses 'n chillie variasie gemaak. Moenie gril nie, chillie gaan great saam met shokolade. Die eerste probeerslag het uitgekom soos tameletjie. Ek het probeer om die chillie te infuse deur dit in 'n suikerstroop warm te maak. At least het die my oudste seun geleer chillie eet. Dit het die sterkste, lekkerste chillie-chocolate-tameletjie gemaak!
Met bietjie navorsing het ek gelees iemand stel voor dat die jy die chillies in botter warm maak om die chillie te infuse. Gebruik dan net die botter in plaas van  die van die resep as jy die moes maak. Iemand anders  op die internet het bietjie cayene pepper voorgestel.
As iemand 'n idee het oor hoe om die chillie behoorlik in die sjokolade moes in te kry, laat weet gerus.

In terme van fotos hiervan, verbeel maar hoe lekker dit is, dit is.
Dis glad, romerig, dekadent. Absoluut romanties!

Monday 21 December 2009

Ete-rasies en gedagtes oor motivering.

Hoekom eet 'n mens? Heng, daar is baie meer redes as net omdat jy honger is. Dis lekker, dit laat jou goed voel, dis 'n gewoonte. Of altans dis so ten tye vir heelwat mense. Die meeste van ons het minder nodig as wat ons eet oor die algemeen. As jy baie aktief is, het jy heelwat meer nodig as wanneer jou dag baie passief is.

Hierdie jaar het ek heelwat effort ingesit om by die gym uit te kom, reg te probeer eet en meer gesond te wees. Ek was ook net gedeeltelik suksesvol. Daar is twee redes vir my gedeeltelike mislukking - verkeerd ge-eet en verkeerd ge-oefen. Ek het in die week van Maandag tot Vrydag baie mooi gedoen, gehou by 'n program en baie ge-gym. Van Vrydag tot Maandag was dit soortvan 'n free-for-all. Dan het ek elke naweek 'n gedeelte wat ek in die week bereik het tot niet gemaak. Die vraag is dan hoe kom mens uit hierdie spiraal uit. Moet my nie verkeerd verstaan nie, ek sê nie dat mens nie lekker mag eet nou en dan nie, dit sal darem te erg wees. Die kwessie is om 'n balans te handhaaf en fokus te behou. Die enigste manier om dit suksesvol vol te hou is motivering en sukses. Om met die regte motivering dit te doen, of te begin doen, is die sleutel. Motivering word aangevuur deur 'n doelwit en sukses. Hoe graag jy die doelwit wil bereik gaan jou laat aanhou of laat slaplê. Onbereikbare doelwitte of 'n doelwit wat nagestreef word wat 'n jaar ver lê, gaan jou nou nie juis motiveer om NOU iets daaraan te doen nie.
Om sukses te behaal met iets, kweek selfvertroue en motiveer jou. Deur dus bereikbare korttermyn doelwitte te hê wat jy bereik, sorg dat jy gemotiveer word om aan te hou en nog meer sukses behaal.

Die ander rede waaroor ek gedeeltelik gefaal het is dat ek nie reg ge-oefen het nie. Ek het soos 'n besetene ysters rondgegooi en nie genoeg fiksheid werk gedoen nie. Ek is 'n groot voorstaander vir met gewigte oefen, dit is ongelooflik watse verskil dit maak, maar ek het die fiksheid gedeelte laat agter wee bly. So weereens moet 'n balans gehandhaaf word.

So as ek kan opsom, kry die regte rede waarom jy iets doen, stel bereikbare doelwitte en behaal sukses.

Die ander aspek vir 'n gesonder lewensstyl/figuur of selfs enige iets wat jy wil verander is daar NOOIT 'n kitsoplossing is nie. As dit te goed is om waar te wees, IS dit te goed om waar te wees. Jy gaan nie oornag ryk word deur jou geld vir iemand te gee nie, jy gaan ook nie maar en fiks word deur vir 'n paar dae mooi te eet of vir een of twee keer of self vir 'n week of twee gym toe te gaan nie. Dit gaan bietjie op 'n slag verander word.

Nou ja, ek het hierdie meer geskryf om my eie gedagtes en motivering te fokus, maar miskien kan iemand dit van waarde vind.

My doelwitte vir volgende jaar vir die blog is om meer gesonde goed te pos, nie dat die odd dekadente ding nie sy verskyning sal maak nie.


So vir almal wat belangstelling in die skribbelinge het, geseënde Kersfees vir julle en julle gesinne en mag die Here die jaar wat voorlê vir julle seën!!

Monday 2 November 2009

Kamma Lasagne

Die probleem met lasagne is dat dit duur is, dit is nie maklik om te maak nie en dit neem baie lank.

Die resep het evolve tot waar dit nou is en ek word amper nie meer toegelaat om 'n ander pasta te maak as hierdie een nie. Die kinners en almal hou baie hiervan. Pasta is seker een van my absolute gunsteling goed om te maak. Daar is niks wat so lekker ruik soos gekookte pasta met bietjie olyfolie op nie. Die variasies is ook eindeloos, van caneloni tot handgemaakte spagetti. Vinnig of baie grand. Koud of warm. Oor die jare het my siening en benadering daarvoor ook verander. Ek verkies dit deesdae om dit eenvoudig te hou.

Hierdie een is redelik eenvoudig om te maak en dit bevat drie elemente wat elkeen gechop-en-change kan word soos wat jy bestandele en lus het:
 - Die pasta
 - 'n Tamatiesous
 - 'n Kaassous
Dit word dan in die oond gedruk en hoila!

Die pasta
Ek verkies macaroni, maar enige nie-string tipe pasta kan werk. Deesdae verkies ek ook die wholewheat variasies wat op die mark is, low gi en al die goed...

Tamatie sous
Hierdie is die gedeelte wat die gereg gaan maak. Dit is ook die een wat eenvoudig of baie fancy gemaak kan word. As tamaties volop is of as ek tamaties het wat nie gebruik kan word voor dit gaan sleg word nie, gooi ek hulle onder in die vrieskas. Die gevriesde tamaties hoef net in warm water gegooi te word vir hulle skilletjies om af te trek. Dit is dan baie keer my basis vir die tamatiesous. Ook gewoonlik 'n blikkie tamatie puree of twee. Wyn werk baie goed in die sous. Wit of rooi. Elkeen gee sy eie karakter daaraan. Rooiwyn maak dit 'n baie donker gereg, terwyl witwyn weer 'n vrugtige geur gee.  Beef mince is die klasieke keuse vir die sous, maar bacon werk ook nie te sleg saam met die tamatie nie. Ek verkies ook om vars speserye te gebruik. Origanum en of tiemie en of roosmaryn en of basil. Hang net af wat jy  beskikbaar het of in die hande kan kry.

Witsous / Kaassous
Dit is beide die maklikste en dalk miskien ook die moeilikste deel hiervan. Die basis van van die sous is meel en margarien of botter. Dieselfde volume meel as botter word gebruik. Die meel word in die botter gebraai om die rou meel smaak uit te haal en dit te bind met die vetterigheid. Ek gebruik dan 'n draad hand klitsertie om die melk in die botter&meel te meng en klonte uit te werk. Die sous moet nie te dik wees nie, dit gaan nog verdik saam met die pata in die oond.
Na die basiese sous kan daar ook redelik variasie op wees. Wanneer die sous klaar is en nog warm is, roer dan gerasperde kaas in die sous in. Dit moet nie kook nadat die kaas in is nie. Hoe beter die kaas hoe beter gaan hierdie sous wees. 'n Goeie belee cheddar is onverbeterlik. Bietjie gerasperde permesaan is ook  baie nice. Speserye hierin is bietjie paprieka en cayenne peper. Hierdie selfde sous is ook ongelooflik lekker op gekookte groente soos blomkool of brocolli.
Vir interesantheid word die basiese witsous 'n Bechamel sous genoem en as jy kaas bygooi is dit 'n Mornay sous. Wikipedia het nogal interesante artikels hieroor:
http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9chamel_sauce
http://en.wikipedia.org/wiki/Mornay_sauce

Die resep is redelik basies, met steeds die opsie om sekere bestandele en metodiek te verander:



Kamma Lasagne




Kliek op foto om 'n beter beeld te kry.

Bestandele


1 pak wholewheat macaroni.

Vir Tamatiesous:
3 gevriesde tamaties
1 blikkie tamatiepuree
margarien om uie te braai
1 groot ui
300-500g beef mince
Sout
heel koljander
swart peper
fennel saad
2-3 knoffelhuisies
handvol vars speserye (sien bo)
1-2 koppies witwyn/rooiwyn
teelepel suiker

Vir Kaassous
1 liter melk
3-4 eetlepels koekmeel
3-4 eetlepels margarien
sout
1 koppie gerasperde sterk cheddar kaas
1/2 koppie gerasperde permesaan kaas
1/2 - 1 koppie gerasperde mozzarela kaas


Metode

Kook die pasta al dente en skud bietjie olyfolie daarin sodat dit nie te vas sit aan mekaar nie.

Tamatiesous
Skil gevriesde tamaties deur hulle 'n paar minute in baie warm water te laat le. Trek dan die velletjies af en sny in stukke.
Braai die gesnyde ui en knoffel in margarien tot deurskynend. Gooi mince by en braai tot min of meer gaar.
Gooi die wyn, tamaties, tamatiepuree, gemaalde droe speserye, gekerfde vars speserye, sout en suiker by en kook vir omtrent 15-20 min om al die geure te vestig.

Kaassous
Braai die botter en margarien tot dit amper begin bruin word. Gooi die melk bietjie vir bietjie by en roer dit vinnig om te inkorporeer en sodat daar nie klonte vorm nie. Gooi sout by op heirdie stadium. Kook die sous vir 5-10 minute baie stadig, dit moet nie brand nie, roer gedurig. Waneer klaar is, gooi die cheddar en permesaan kaas by en roer totdat dit gesmelt het. Gooi 'n klein bietjie cayene peper en paprieka in en roer deur.

Verhit oond - 180 C
Bespuit of smeer 'n oondbak wat groot genoeg is vir alles.

Gooi die helfte van die kaassous onder in die bak.
Sit die gaar macaroni bo-op die kaassous.
Gooi nou die tamatie op die macaroni en dan die ander helfte van die kaassous op die tamatie. Eindig met die mozzerella bo-op.
Bak dit nou in die oond totdat dit mooi lyk - omtrent 20 - 30 minute.

Bedien saam met mengelslaai.

Wednesday 28 October 2009

Watterblommetjiebredie

Verlede week toe ry ek in die Boland by 'n padstalletjie in en kry daar toe die baie mooi waterblommetjies. Ek kon dit nie weerstaan nie en koop toe twee pakkies. Ek noem dit vir 'n vriend van my en die soebat toe dat hy sy lus vir waterblommetjies nie kan hou nie en dat ek seblief moet maak.



Nou ek het self baie jare terug laas waterblommetjies gemaak en het al groot flaters gesien met waterblommetjie bredie.
Ek en my vrou het eendag by mense op Hermanus geeet wat die blommetjies net so effens afgespoel het en net so gekook het, dit was aaklig om die minste daarvan te se. Ek het ook my vorige poging drooggemaak en dit was ook nie te wonderlik nie. Dis seker die dat ek baie skrikkerig was om dit aan te pak.


Die skoonmaak daarvan is die ander een waaroor ek nie so seker was nie. As 'n kind het ek heelpartykeer vir my ma gehelp om die blommetjies skoon te maak. Soos ek dit doen, kom dit toe darem terug. Breek die harde blare aan die buitekant af, sny die stingel af, sny alle lelike stukke uit en breek in twee. Dit word dan in soutwater laat le vir 'n paar ure, verkieslik oornag. Dit haal die dam uit die blommetjies (ook alle lewende hawe wat nog mag wegkruip daarin!)


Op die internet het ek 'n paar resepte nagevors en almal het dieselfte tema gehad. Nogal interesant dat selfs Wikipedia 'n artikel het oor waterblommetjiebredie; die oorsprong daarvan interesant om te lees:


Alle resepte wat ek gesien het het een ding in gemeen gehad en dit is datdaar surigheid by die blommetjies moet wees. 'n Vetterige stukkie skaapvleis is ook eintlik 'n moet. Ek sal verkieslik 'n stukkie ribbetjie of selfs 'n skaapstertjie of twee wil ingooi. My kookvleis was nie voldoende nie en ek het daar 'n pakkie saddle braaitjoppies ontdek wat rojaal, maar ideaal sou wees. Ek besluit toe ook om dit so min of meer soos 'n algemene bredie te maak.


Dis hoe ek dit toe gemaak het:


Waterblommetjie Bredie
Skaapvleis (+- 1kg)
Waterblommetjies (+- 1kg)
4 Aartappels
2 Uie
1 Knoffelhuisie
6 Swartpeper korrels
Braaisout
Witsous (sien onder)
Olyfolie vir braai van vleis.
3 koppies droe witwyn
Sap van ½ suurlemoen.


Braai die vleis in 'n swaar pot tot lekker bruin. Haal uit en sit eenkant. Sien die foto vir die proses.


Braai die uie en knoffel in die vleispot. Gooi bietjie wyn by om die braaisels los te kry.
Dit behoort in die pot gekook te word, maar weeksaande is daar nie tyd vir sulke dinge nie, so 'n stoompot maak net die proses baie vinniger.
Spoel die blommetjies goed af onder lopende water en inspekteer vir oulaas vir iets wat dalk nie in die pot moet beland nie.
Gooi alles buiten die aartappels en witsous in die stoompot. Stoom vir omtrent 10 minute.


Sny nou die aartappels in lekker klein blokkies. Gooi alles terug in die pot en sit aartappels in. Proe of dit sout genoeg is en gooi nog braaisout by indien nodig. Druk ook nou die halwe suurlemoen oor die pruttende pot. Prut totdat aartappels gaar is. Gooi dan die witsous by om die sous dik te kry.



Cheat Witsous
Wanneer die aartappels gaar is en jy het dit in die stoompot gemaak, dan is daar heel moontlik te veel vloeistof op die pot. 'n Manier om bredies se sous dikker te kry is om 'n witsous te maak. Van my ma het ek geleer om 'n basiese witsous te maak. Sy het altyd in die braaipan waarin die vleis gebraai was, meel in die vet gegooi, dit klein bietjie gebraai in die vet en dat vloeistof bygegooi en geroer tot dit dik word. Later sou ek leer dat dit in elk geval die basis is vir 'n roux, wat gebruik word vir die einste doel. 'n Roux volgens die teksboeke word gemaak van dieselfde hoeveelheid vet as meel. Die meel word gaargemaak in die vet. Daar word dan vloeistof bygegooi wat dan 'n dik sous maak. Wat ek nou gaan vertel is my cheat manier van 'n roux maak:
Neem 'n eetlepel margarien en 'n eetlepel koekmeel. (Of meer as jy meer sous het wat moet dik kom) Sit dit in 'n koppie of bak of iets wat mikrogolf bestand is. Nuke dit vir 'n paar sekondes totdat die margarien gesmelt is. Roer alles lekker deur en sit vir nog omtrent 60-90 sekondes in mikrogolf totdat die meel in die botter gefuse is. Dit lyk sommer asof dit gaar word. Voordat dit koud word, skep van die sous in die pot op die warm mengsel en roer vinnig deur. Jy sal sien dat daar 'n sous materialiseer. Gooi dan die dik sous terug in die pot en prut deur vir 'n paar minute.




My vriend met die blommetjie-lus was darem tevrede (of so se hy!)









Lesse wat ek geleer het in die proses:
  • Waterblommetjies kook nie so lank soos ek gedink het nie. Min of meer dieselfde as groenboontjies. (klaar in ag geneem in die kooktyd hierbo)
  • 'n Bietjie suiker (of selfs soetwyn sien ek se een resep) kan dalk goed wees. Dit is nie in my resep hierbo in nie. Besluit maar self.
  • Moenie bang wees om tog meer van die buitenste blare te los in die skoonmaak proses nie. Sny uit die wat baie hard is en ooglopend oneetbaar lyk.

Thursday 8 October 2009

Butternutbredie

Ok. Ek het noudiedag 'n boek gelees wat se dat hoender nie goed is vir my nie, vir die tipe mens wat ek is is skaap eintlik beter.
Kyk; ek like hierdie boek!

So nou probeer ek maar skaapvleis eet. Bietjie teen my sin, maar nou ja, wat kan mens dan nou eintlik doen ne.

Gisteraand het ek hierdie gemaak wat beter is as enige pikek wat ek nog geeet het:
(My eie creation by the way)

Butternutbredie

1 kg skaapvleis, ribbetjies ens.
3 butternuts (medium)
6 aartappels
3 uie
250 ml room
1/2 soppoeier - beef
1/2 soppoeier - bruin uie
2-3 teelepels heel koljander
1 teelepel heel peper
1 teelepel heel fennel (finkel)
braaisout
olyfolie vir braai

Braai vleis in olyfolie in swartpot tot bruin.
Haal uit en sit in stoompot
Sny in ringe en braai uie bruin in uitbraaisels in swartpot en laat staan.
Kook vleis tot sag in stoompot. (10-20 min stoom)
Gooi vleis en sous by uie in swartpot.
Sny aartappels stukke en sit in pot bo-op vleis.
Sny butternut in stukke en sit op aartappels.
Maal finkel, koljander en peper fyn in pestel en mortar en gooi speserye in die pot.
Gooi ook braaisout op,
Gooi nog water of stock of vloeistof by as nodig.
Kook tot aartappels en butternut sag is.
Klits soppoeier in room.
Gooi room-soppoeier mengsel in.
Maak versigtig gate in kos (sodat aartappels en butternut nie breek nie) sodat room kan inmeng. Maar probeer om nie te roer nie, die aartappels en butternut en vleis gaan fyn pappery word as jy nou gaan kwaai roer.
Prut vir paar minute sodat room deurkook en sous lekker dik word. Gebruik baie lae hitte. Wees baie versigtig vir aanbrand op hierdie stadium. Kry groot ronde lepel om onder in die pot los te maak sonder om te roer.

Bedien saam met rys - bruinrys/basmati

Dis te min vir 4 mense!